Tuesday, April 20, 2010

Bijak Belanja: Membuat Budget Genius

Bertemu kita petang ni. Anda rindukan entry bijak belanja? Kerinduan anda akan terubat petang ni. Mari matjoe nak berkongsi cara nak buat budget yang genius.


Here we go

Contoh ni aku buat utk seorang suami A yg dh bahagi beban kewangan dgn isteri


Step 1: Senaraikan / Jangkaan Income bulanan anda. Setiap bulan mungkin ada beza, cth bulan 12 mungkin ada yg dapat bonus
Contoh
Jan - Gaji rm2400, Sewa rm550
Feb - Gaji rm2400, Sewa rm550
Mar -  Gaji rm2400, Sewa rm550
Apr - Gaji rm2500, tunggakan gaji rm300, sewa rm550 (gaji naik rm100, ada tunggakan dari bulan jan -mar)
May -  Gaji rm2500, Sewa rm550
Jun - Gaji rm2500, Sewa rm550
July - Gaji rm2500, Sewa rm550
Aug - Gaji rm2500, Sewa rm550
Sep - Gaji rm2500, Sewa rm600 (kontrak sewa baru, up lagi rm50)
Oct - Gaji rm2500, Sewa rm600
Nov - Gaji rm2500, Sewa rm600
Dec -  Gaji rm2500, Sewa rm600, bonus 2 bulan rm5000

Income seperti dividen ASB pun boleh jugak nak masukkan tp aku suggest better leave it as it is. Biar dividen dari ASB, Gold,  UT, Tabung Haji terus berkembang biak.

Step 2: Senaraikan keperluan perbelanjaan anda. Setiap bulan mmg berbeza, senaraikan awal2 lagi senang nak manage. Since dapat gaji hujung bulan, kene anticipate perbelanjaan pada bulan baru ler. Here goes


Anticipate common keperluan:  Makan rm500, Pampers&Susu rm200, Installment Kereta RM 500, bayar rumah rm400 (combine loan dgn isteri), installment rumah sewa + maintenance RM380,Bagi parent rm250. Semua berjumlah rm2230

Feb -  sama + rm100 extra balik kampung raya cina
Mar - sama + rm100 extra, balik kampung cuti skolah
April  - sama + rm300 bayar LHDN
May - sama
June - sama + rm100 extra, balik kampung cuti skolah + rm450 (duit insuran & roadtax kete yg dikongi dgn wife)
July - sama
August - sama + rm100 extra, balik kampung cuti skolah
Sep - sama + rm600 utk hari raya (budget rm1.2k, lagi rm600 tu wife support)
Oct - sama 
Nov - sama
Dec - sama + rm200 cuti sekolah n jalan2 lama sikit
Jan - sama

p/s: selain loan rumah n insurans wife bantu utk servis kereta, minyak kereta, pakaian anak  dan duit nursery. Pandai2lah discuss dgn wife utk mintak dia bantu kewangan keluarga. Kalau wife tak keje, takleh laa nak bantu.

Step 3 - Anticipate berapa boleh simpan. Tolak laa gaji bulan ni dgn jangkaan perbelajaan bulan depan

Income Jan - Belanja Feb = Rm2950 - rm2330 - rm100 = rm520
Income Feb - Belanja Mar = Rm2950 - rm2330 - rm100 =rm520
Income Mar - Belanja Apr = Rm2950 - rm2330 - rm300 =rm320
Income Apr - Belanja May = Rm3350 -rm2330 =rm1020
Income May - Belanja Jun  = Rm3050 - rm2330 - rm100 - rm450 = rm170
Income Jun - Belanja Jul  = rm3050 - rm2330 = rm720
Income July - Belanja Aug = rm3050 -rm2330 - rm100 = rm620
Income Aug - Belanja Sep = rm3050 - rm2330 - rm600 = rm120
Income Sep - Belanja Oct = rm3100 - rm2330 = rm770
Income Oct - Belanja Nov = rm3100 - rm2330 = rm770
Income Nov - Belanja Dec = rm3100 - rm2330 -rm200 = rm570
Income Dec - Belanja Jan = rm8100 - rm2330 = rm5770

Step 4 - Simpan jumlah yg boleh simpan setelah dpt income. Tinggalkan dalam bank
1) Semua perbelanjaan keperluan utk bulan mendatang. Dgn cara ni anda cuma berbelanja apa yg perlu.
2) Rm500, ni duit utk sesak nak pakai, dan jugak buffer kalau ada nk spend lebih sikit

Aku encaurage ASB, pulangan konsisten, takde cas pengendali kewangan dan confirm takkan rugi. Kalau nk pelbagaikan tempat simpanan pon boleh jugak. Tapi make sure korang faham how the pelaburan work.

Step 5 - Step 4 dah selesai, step 5 just nak share strategy aku: SIMPAN PALING MAKSIMUM, bila nak pakai, duit confirm ada. kalau xde nak pakai, teruskan simpan. Lagi banyak ada, lagi banyak boleh dibelanjakan. Tak kiralah nak beli aset lagi mcm rumah tak pun nak merasa liability pakai real superbike

Ni sekadar contoh
Sesuaikan dgn income anda dan tanggungan anda, kalau ada personal loan, interest bulanan OD, kene laa tolak lagi. Kalau step 2 lebih dari step 1, mmg masalah cashflow anda. So kene laa cantas apa yg patut

Tu jer, harap2 kaedah membuat budget yg aku share ni bleh dikategorikan sbg genius. Tp aku paling berharap ianya berguna.Boleh tinggal komen yer utk tambah apa yg patut.

http://matjoe9498.blogspot.com – investing, living & anything

Klik LIKE kalau suka Entry Ni

7 comments:

  1. selalu tak cukup duet tetipa bulan matjoe.

    ReplyDelete
  2. helena, boleh mintak kat abg matjoe, hahaha.

    p/s : itu macam gaji ko je matjoe, hehehe.

    ReplyDelete
  3. @cik hel - g carik hubby lekas2. leh kongsi2 beban kewangan

    @treecool -
    abg matjoe nk simpan nk beli umah lagi. cik helena kene carik hubby.

    gaji aku lebih skit, ni just to share contoh budget yg practical.

    ReplyDelete
  4. good sharing..
    satu soalan, apa yg u slalu buat if u punya cashflow on that month positive.katakan selepas buat budget ni n dh tolak sumer expenses,liabiliti n saving ASB ada lagi balance rm1000..should leave dlm OD or take out topup ASB lagi...padahal awal2 dh ada budget saving asb n dlm masa yg sama account dlm OD dh susut banyak...so rm1k td should leave to cover OD balik or better saving?

    -tinta-

    ReplyDelete
  5. @tinta - i top up ASB ler, tinggal rm500 kt akaun.

    ReplyDelete
  6. Cool Matjoe, aku suka la cara kau rangka budget. Simple yet practical. Atm, I'm doing complicated budget that is hard to manage. Maybe aku boleh ikut cara kau..

    ReplyDelete
  7. @nuestra - harap bleh jadik contoh. disiplin tu penting. seriously.

    aku bab2 duit mmg tinggi disiplin, tp bab makan, mmg agak mengecewakan

    ReplyDelete

Link Within

Related Posts with Thumbnails