Friday, April 30, 2010

Matjoe Menjawab: Apa itu BLR

Soalan Saudara AR: Saya ade buat pinjaman tp saya tak tahu tentang BLR. Ade yg cakap BLR boleh berubah-ubah dan ada yg cakap BLR tetap. Saya student lagi tp minat sgt ngan investment. Klu bro ade masa, sng2 wat la post psl BLR. 


Ni reply dari aku: First tq bc blog aku. Khabarkan kt rerakan kalau u find my blog useful.Ok, aku share dlm blog nnti. rajin2 laa jengah



So, here my understanding on BLR

BLR membawa maksud Base Lending Rate, ataupun Kadar Pinjaman Asas. BLR ni ditetapkan oleh bank berdasarkan OPR (Overnight policy rate) yg ditentukan oleh bank negara boleh berubah2 mengikut situasi ekonomi. Bank negara yang decide, katakan situasi ekonomi memerlukan OPR naik, so OPR akan turun. Biasanya OPR akan turun bila ekonomi agak merudum utk merancakkan ekonomi. Senang cerita OPR naik oleh Bank Negara so bank boleh naikkan BLR

Untuk Pinjaman, bank boleh offer pinjaman/produk berdasarkan BLR yang dikeluarkan oleh bank negara tadi.

Ni contoh BLR rate yg sy ada

BLR +0.25%

BLR - 2.05%

BLR - 1.25%

So kalau BLR naik maka installment akan naiklah,. Bila BLR turun installment akan turun.

Kalau nak buat pinjaman, kene laa cari pinjaman yang tawarkan rate yang paling banyak minus, mcm contoh BLR-2.4 ker.

Ada jugak bank offer pinjaman dgn kadar tak melibatkan BLR, Sebagai contoh 6% fix. Tp ni jarang la, kebanyakan mmg bank ada offer dgn variable BLR.

Sekian, tu jer yang aku tahu pasal BLR. Mungkin pembaca lain bleh tambah. Encik AR kalau baca ni boleh tinggal komen utk apa2 soalan


p/s: ingin mulakan pelaburan hartanah? ada bagusnya membaca ebook dibawah


Klik LIKE kalau suka Entry Ni

13 comments:

  1. matjoe,
    rasanya BLR bukan bank negara tetapkan tetapi bank yg tetapkan. Bank tetapkan BLR berdasarkan OPR rate. OPR = overnight policy rate. OPR tu yg bank negara tetapkan. Ia akan jadi base kepada bank utk tetapkan BLR masing-masing. tu sebab kadang2 BLR satu bank ada beza sket sgn bank yg lain.

    BFR ni mcm BLR jugak la tp dier syariah compliant. Cara kira dier lain sket kot dr BLR mengikut hukum syariah.

    ReplyDelete
  2. @sourplum - refer jawapan rohaniah

    @rohaniah - wow, thanks. penulisan berdasarkan understanding aku. Tq for sharing. OPR bank yg kuarkan kemudain BLR bank tentukan berdasarkan OPR.

    agains thanks

    ReplyDelete
  3. btol tu...Bank negara tentu OPR lepas tu bank pandai2 laa adjust diorg nye BLR / BFR...mcm skang 5.8% BLR..ade bank 5.75%..

    ReplyDelete
  4. Thanks Bro sbb respon psl BLR nie.. Cuma nk sedikit penjelasan, betul ke klu kite ambik islamic loan BLR nye tetap?

    Saya ada amilk loan 10 tahun tuk ASB-i tp yg islamic nye dari Maybank, klu saye percepat kan pembayaran, ada tak kemungkinan dapat mengurangkan jumlah hutang.

    Sebagai contoh setelah 5 tahun membayar loan secara ansuran, saya nk habiskan hutang sekaligus. Adakah dengan cara ini hutang saya dapat dikurang kan?

    ReplyDelete
  5. selain BLR, ade satu lagi, KLIBOR.

    berbeza dgn BLR, KLIBOR akan di-revise setiap 3 bulan :)

    tq.

    *saje menyibok, heheheh, padahal tau on-surface je*

    ReplyDelete
  6. islamic loan /BFR sama je mcm BLR xtetap...tp islamic loan die ade cap maximum BFR contoh nye die capkan dkt BFR 10.75%..kalo la tetibe BFR naik sampai 13% loan amount base on 10.75..unless amek islamic loan fix rate tetap laa jawab nye hehehe nk confirm lagi kena tanya banker laa...kadang2 diorg pon confuse gak..

    ReplyDelete
  7. @quicky - thanks for sharing

    @adie ahmad - Setahu saya kalau islamic, dia guna BFR. tp xde laa sy mendalami apa beza blr dng bfr.

    pasal your loan tu, mmg kene tgk term dlm loan u jgk. ada yg lagi byk bayar lagi cepat dia habis.

    @treecool - aku lagi laa termalu, confident jerr jawab blr bank negara tentukan.

    klibor, adeh, lagi ler aku x tau. tp bc perspectus public mutual mmg ada klibor

    @quicky - ooo, mcm tu, hebat pengetahuan cik quicky. hari bleh bukak blog utk sharing info2 berguna ni

    ReplyDelete
  8. boleh saya tau blr 5.8% per year atau per month?

    ReplyDelete
  9. @anon - blr berubah ikut OPR yg bank negara release, tapi katakan rate blr-1.25 = 5.8-1.25 =4.55% tu setahun

    ReplyDelete
  10. tq bro 4 the info.keep in touch

    ReplyDelete
  11. Bayaran balik pinjaman bergantung kepada BLR, faedah, jumlah pinjaman, jumlah bayaran sebulan, bilangan tahun, jangkamasa pinjaman, insurans, faktor ekonomi dan ketepatan masa bayaran.

    ReplyDelete
  12. 5.8% tu tetap ke every year?

    ReplyDelete

Link Within

Related Posts with Thumbnails