Friday, May 28, 2010

Refinance Rumah

Hari ni cuti. Tp entry property masih jalan. Tq Abg Zaem coz mintak aku bikin topik pasal ni coz aku dh running out of idea untuk blog topik pasal property.

Awal2 aku sound, aku tak pernah refinance tapi aku ada baca buku Encik Azizi Ali pasal refinance rumah, pembacaan dalam blog dan jugak pandangan aku sendiri pasal refinance


Definasi - Buat loan semula utk sesebuah rumah dgn bank lain (ataupun bank yang sama tapi pakej pinjaman berlainan)

Tujuan - Dapat cash dengan kadar pinjaman yang rendah (ikut kadar pinjaman rumah)
Aku bagi contoh
Mentari Court, beli tahun 2005 loan 70k, bank CIMB
Harga pasaran 2010 rm120k, loan kat bank tinggak 60k, buat loan dengan Maybank, Margin 90%. 90% dari 120k is rm108k, so ada dapat cash kat tangan 108k-60k = 48k

Cash tu pandai2 laa nak melabur kat mana. Setengah tu buat modal utk beli rumah lagi, setengah orang penuhkan ASB jer. Janji guna utk jana keuntungan yg lagi besar

Tapi matjoe, bukan ke hutang jadi makin banyak dan installment makin tinggi lah?

Memang btul, lagi banyak hutang, lagi tinggi installment. By right rm48k tu memang guna untuk generate another income. Lagi 1, kalau sewa rumah tu dalam masa 5 tahun mesti boleh up at least rm50

Cara - Pegi jer kat bank, tanya officer kata nak refinance, sah2 officer tu berbesar hati nak tolong

Pakej - Ada yang zero entry cost ada jugak yang kene cover sendiri duit lawyer 7 MRTA untuk loan baru. Biasanya kalau zero entry cos dia nyer interest akan lebih tinggi skit

Strategy - Memang ada kene keluar duit untuk lawyer dan MRTA, kalau tak keluarkan cash pun (zero moving cost) , dia still akan masuk dalam loan.
Follow contoh kat atas, loan akan jadi 108k + lawyaer & mrta.

Lagi 1 hal lagi kene penalti (bayar duit) dengan bank asal kalau refinance dalam LOCK IN period. Kene refer loan lama, tengok berapa penanti dia. katakan

Arghh, rugi laa matjoe camni, bukan murah lawyer fees dengan MRTA, kenapa nak refinance?

Ni strategy yang Azizi Ali gariskan utk consider untuk refinance:
1) Kalau rate dulu dengan rate sekarang beza 2%, contoh kalau rate dulu blr+0.5, sekarang ada offer blr-1.5
2) Dah habis lock period baru refinance.


Aku setuju dgn strategy dia coz in the long run, maybe 5-6 year time, installment yang rendah berbanding loan sebelum ni dah boleh tapau lawyer fee dan MRTA.


OK laa, otai2 yg dh pernah refinance bleh share or betulkan apa yang patut. kalau salah info aku bagi sila tunjuk2kan. Untuk kebaikan semua


Klik LIKE kalau suka Entry Ni

23 comments:

  1. Betul la tu MatJoe. Takde apa yg salah. Bagi korang yang lain, 'refinance' ni adalah cara yang paling mudah untuk tambahkan rumah. Apa yg korang perlu buat is refinance utk dapatkan 'extra money' dan dgn extra money tu korang beli lagik 2,3,4,5 bijik rumah yang boleh generate 'positive cashflow' dan inilah yang dinamakan 'intelligent investment'.

    ReplyDelete
  2. refinances..

    first...thanks for good blog
    ni one of the property yang saya refinance.now dah x de lagi zero moving cost.
    property saya beli 3 tahun lepas RM 308,000. now dah RM450. so nak refinance.sbb dulu bayr BLR + 0.7 now blh dapat BLR -1.5

    bayaran:
    lawyer fees: RM 7800
    developer (Master title rm 1500
    valuver: rm 400
    release letter lawyer firm lama: rm 150
    total : almost10,000 kena keluarkan dulu before duit blh dapat...

    options kedua: semua benda hold esp lawyer firm fees until they settle evthing baru bayr fee dia org...
    problems is admin work very2 trouble some...
    but like u said... long term the BLR- interest blh cover the fees...
    but yesterday BN dah up the rate... adus....

    ReplyDelete
  3. 1st all, good blog & keep it up. Baru je start follow blog ni. Ok, saya pun penah re-fi rumah sendiri n apartment sewa.

    Both cases dulu sy ambik islamic bba fixed rate. Ye la kan, masa dulu2 tak de variable rate macam skarang ni tapi sebab tu shj pakej islamic yg ada, so kita pilih yg islamic, ye tak? So utk saya, mmg bbaloi2 re-fi samada utk cash out yr home equity build up atau improve yr mthly cashflow.

    Tapi mmg betul la, kalau beza rate 2% baru lebih berbaloi utk re-fi utk cover all the additional cost. Anyway, up to u all utk samada cash out atau imptove cashflow dengan lowering repayment/ maximise the term.

    Salam perkenalan...

    ReplyDelete
  4. alamak , mat joe , sorila , aku tak faham lagi , hahahak . kau jgn marah .

    ReplyDelete
  5. saya refinance sbb dulu blr+0.28, cimb bg blr-1.85, dulu pinjam 140k byr hampir 900, bila re-fi pjam 170k bila blr 6.05 br byr 828, mmg byk beza, tp masa refi kurang cerdik jd dulu tu byr utang terus, patutnya od kan dulu br berbaloi. apa pun belajar dr kesilapan :)

    k long

    ReplyDelete
    Replies
    1. K.Long, boleh saya tahu awak re-finance dengan bank mana. Tksh/Ina

      Delete
  6. @abang ensem - tq 4 sharing

    @drkamrul - thanks for the insighful comment. 10k untk org yang mampu beli rumah rm450k tu apalah sgt....

    @cyber - salam perkenalan. tq follow this blog. thanks for you input. islamic tetap jadi pilihan kala diberikan pilihan

    @aus - hak2, jgn mcm tu. tak paham tanya

    @kak long - wow kurang >2%. Memang berbaloi refinance ni. haha, mmg kene OD dulu baru berkesan

    ReplyDelete
  7. Sorila lambat reply entry ko nih.
    Apa-apapun, TQ mention nama aku.

    Baru smlm ada amoi CIMB call aku.
    Tanye aku nak refinance ke tak.

    Dia offer BLR-1.7. Aku punye RHB BLR-1.
    Even rumah aku still dlm lock-in period.

    Good thing, aku dpt tahu value rumah ni skrg.
    Beli 2007 RM150k, now dah RM220k.

    Hopefully, abis lock-in period nanti value cecah lebih RM250k.
    28@OKR & Scott SOHO + Tesco pun dlm pembinaan kat sini :)

    ReplyDelete
  8. salam semua..
    baru minggu lepas aku buat re-finance rumah utk dapatkan cash tuk abeskan utang personal loan.

    loan maybank = RM132K
    refinance alrajhi (4.25%) = RM210K
    so aku ada cash dalam = RM75K

    aku ingat nak setlekan personal loan= RM46K fullsettlement.

    aku ingat balance tu nak beli umah lelong RM72k (market value=125K).

    apa kata korang?

    ReplyDelete
  9. aloha...
    kat sini member2 still aktif ker...
    aku baru nak joint main re-fi nih...nak tau gak pendapat korang...
    aku beli umah dulu 168k skrg dah naik 220k...loan aku 4.9%...berbaloi tak kalu aku re-fi utk generate dlm 50k utk downpayment umah agi satu....

    ReplyDelete
  10. @zaem - bukan nak duduk sampai pencen kt situ ker?? tunggu lock period abis lerr

    @emmafiza - beli umah lelong cash, personal loan servis mcm biasa

    @OS - berbaloi

    ReplyDelete
  11. Nice fill someone in on and this post helped me alot in my college assignement. Gratefulness you as your information.

    ReplyDelete
  12. Macam mana nk tau ada rumah lelong....tanya bank or ada website dia? tolong bg tunjuk ajar please...thanks -syafiq-

    ReplyDelete
  13. ape bank yg bg pakej plg baikk?

    ReplyDelete
  14. topik yg best..sbnrnya sya msh blur lam ham ni..hehe..trgin plak nak wat re-fi lg rmh sndri yg dbeli sept 2007, RM156K, monthly rm850 Public Bnk..value skrg x check lg..:P..apapun, nt la update kt sini n jd ke x nak wat..thnks!

    ReplyDelete
  15. salam, nak tanyer sikit.. saya ada beli umah service apartment thn 2003.. lepastu tah camana umah tu terbengkalai… finally siap ujung tahun 2010. yelah skarangni interest rate compare dgn yg saya tgh bayar is lebih 2 kaliganda… current 8.8 vs skarang 4.1… so, camana kes lock-in ek untuk rumah terbengkalai nih. tension la pulak bila customer service bank tu cakap ikut atas LO dulu… tapi bab kena bayo interest melampau lama tu kasi bank untung saja2 je.. tak adil la camnih… harap boleh tolong email saya iraa79@yahoo.com sbb tak reti bab benda2 nih.. TQ.

    ReplyDelete
  16. @kurt - ok laa tu, make sure tahu nak buat apa dgn duit yg dah difinancekan

    @ira - LOck in period dari tarikh pertama kita byr dgn bank, bukan tarikh siap. mcm ur case ni mmg boleh refinance dah. sila pegi bank dan consult officer

    ReplyDelete
  17. Kurangkan tahun pembayaran rumah anda dengan transactional loan + personal loan serta nikmati insuran nyawa hanya dengan RM10 sahaja.

    http://transactionalloan.blogspot.com

    ReplyDelete
  18. Kurt ! Rate OCBC sgt competitive sekarang.. And benefits pun banyak. Anything boleh email la , sy kerja OCBC sekarang. Salam perkenalan ;)

    turqoisee12@yahoo.com

    ReplyDelete
  19. nak tanya, kalau dh loan ngan gov pas tu nk refinance bleh ke

    ReplyDelete
  20. @baina - tak boleh rasanya, unless u quit goverment

    ReplyDelete
  21. Salam, sy nk tanya.. sy ade beli rumah lelong. (ade caveat)

    Tp sekarang dlm proses keluarkan caveat.

    Soalan :
    1. Boleh atau x sy nak gadaikan
    pada bank sekarang? (proses
    keluarkan caveat belum selesai)

    2. Buku yg kita dapat lepas lelong
    (bukti kita beli)
    bank terima x sebagai dokumen
    sbb setakat ni geran xde.

    Bukan ape sekarang btl2 nk pakai duit.

    Ada sape2 boleh bantu jwb soalan ni.TQ

    ReplyDelete
  22. I like the valuable information you provide on your articles.
    I will bookmark your weblog and check again here frequently.
    I'm relatively certain I'll learn many new stuff
    right right here! Good luck for the next!
    My homepage - search engine hotjobs

    ReplyDelete

Link Within

Related Posts with Thumbnails