Tuesday, August 17, 2010

Apa itu FIX DEPOSIT?

Apa itu fix deposit (FD). Senang nak translate, iaitu simpanan tetap. Aku sendiri tak pernah ada simpanan tetap ni kerana pulangan nya adalah rendah. Tapi takpe, aku buat entry ni berdasarkan pembacaan aku.

1) Ia sesenis pelaburan yang menjamin kadar pulangan tetap pada tarikh matang

2) Mari tengok contoh 1 produk fix deposit oleh EON bank. Klik gambar dibawah untuk besarkan
3) Berdasarkan contoh diatas, pulangan nya ialah berbeza mengikut jumlah bulan duit tu disimpan dalam fix deposit. Lagi lama, lagi tinggi ler.

4) Rates nyer adalah per annum. So katakan anda simpan rm1000 dalam FD ni selama 3 bulan, rujuk table anda dapat 2.3% punya pulangan. Katakan anda keluarkan selepas 3 bulan, pulangan yg anda dapat ialah:

rm1000 x 2.3% x(3bulan/12 bulan, convertkan 3 bulan jadi tahun) = 1000x(2.3/100)x0.25 = rm 5.75

Katakan anda simpan 1 tahun, rujuk table, pulangan ialah 2.75%, pulangan yg anda dapat ialah:

rm1000x2.75% = rm 27.50

5) Nampak tak? Memang pulangan dia sikit sangat. Sebab tu aku tak pernah nak buka Fix Deposit (unless ada strategy nak pledge apply loan kt bank terbabit)

6) Kelebihannya ialah pulangan dijamin dan takkan ada risiko rugi

7) Lagi 1 mau story kalau kelurkan duit sebelum tarikh matang, memang xde dapat pulangan

8) Syarat2 lain seperti usia dan simpana minima boleh rujuk bank. Dalam contoh FD eonbak kt atas pon ada mention pasal syarat nak buat fix deposit.

Sekian, nantikan besok: Overdraft against fix deposit


p/s: ingin mulakan pelaburan hartanah? ada bagusnya membaca ebook dibawah


Klik LIKE kalau suka Entry Ni

13 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. aku tunggu entry besok

    ReplyDelete
  3. fixed deposit ni utk simpan duit. cuba imagine sebelum adanya ASB, ASM, ASN, kalau nak simpan duit kat akau simpanan biasa lagi sangat rendah pulangannya. so, fixed deposit adalah yg tertinggi sebab ada tempoh matang.. duit secure pada bank dlm tempoh tu. biasanya non-bumi yg ada banyak cash simpan dlm FD sebab mereka takde asb. harapkan produk asnb yg open to non-bumi je tp ada kuota lak...

    ReplyDelete
  4. nice infos..teruskn bg tips info gini k..

    ReplyDelete
  5. Bagi aku FD nie cuma boleh pakai kalau korang ada strategy nak pledge apply loan kt bank jer...... atau malainkan kalau korang dah banyak sangat RM sampai tak tau nak simpan kat mana lagi....... satu lagi tempat yg korang boleh letak RM untuk jangka waktu yg pendek ialah kat diskaun house....... tapi cuma pakai diskaun house ni bila ilmu + taraf kewangan korang dah sampai tahap tinggi laa...... :-aLCapone-

    ReplyDelete
  6. satu lagi tempat yg korang boleh letak RM untuk jangka waktu yg pendek ialah kat diskaun house....... tapi cuma pakai diskaun house ni bila ilmu + taraf kewangan korang dah sampai tahap tinggi laa...... :-aLCapone-

    Salam aLCapone..cuba share sikit kat sini..nak tau gak..:0

    ReplyDelete
  7. tak pernah simpan kat FD
    tak ada pengalaman

    ReplyDelete
  8. @sourplum - skng ada lagi x?

    @naim - ok, dtg lagi ekk

    @ani - sebab tu laa asbd nyer produk cepat habis koatanyer

    @J.M.R - welcome, keep coming coz aku blog ikut sedap jerr

    ReplyDelete
  9. @alcapone - aku x pernah dgr.

    @kakrose - yep, matjoe pun nk tahu

    @kl citizen - sama la kita...

    ReplyDelete
  10. tu lh pakar kewangan selalu kata don't put eggs in one basket ...fix deposit salah satu basketnya kan

    ReplyDelete
  11. saya nak tanya, asb tu halal tak islamik tak...sbb mcm2 pandangan orang..so tak tahu mana yang betul

    ReplyDelete
  12. Kalau korang nak plan simpanan n plaburan y mudah n pulangan shgga 25% stahun.. Bleh jumpa sye sbb sye kerje ngn maybank group.. Khas tuk sekitar kl sbb sng nak jmpe tuk bgtahu lbeh lanjut... Apew y sye nk ckap pulngan tuk tempoh matang mmg sngt LUMAYAN.. Bleh cll sye or whatsapp 0148315079-zul.. Hnya tuk brkongsi peluang y ade.. N mmg terjamin..

    ReplyDelete
  13. Kalau korang nak plan simpanan n plaburan y mudah n pulangan shgga 25% stahun.. Bleh jumpa sye sbb sye kerje ngn maybank group.. Khas tuk sekitar kl sbb sng nak jmpe tuk bgtahu lbeh lanjut... Apew y sye nk ckap pulngan tuk tempoh matang mmg sngt LUMAYAN.. Bleh cll sye or whatsapp 0148315079-zul.. Hnya tuk brkongsi peluang y ade.. N mmg terjamin..

    ReplyDelete

Link Within

Related Posts with Thumbnails