Tuesday, October 12, 2010

Keliru Apa itu Diskaun Bumi dan Bumi Lot

Ini pemahaman mengenai bumi lot dan diskaun bumi utk projek perumahan.

1) Bumi lot adalah lot-lot rumah yang telah dikhaskan yang hanya boleh dibeli oleh mereka yang berstatus 'bumiputra' which is Malay, orang asli dan penduduk asal Sabah dan Sarawak

Sebagai contoh ada 100 biji rumah, ada 30 buah rumah telah ditetapkan sebagai bumi lot

2) Setiap bumi lot in layak mendapat diskaun bumi, kadarnya berbeza dari 5% ke 7%.

3) Unit ini hanya boleh dipindah milik (dijualkan) kepada mereka yang berstatus bumiputra sahaja

Bagaimanapun, bila aku buat entry bertajuk 'NAK FLIP PROPERTY BAIK BELI NON BUMI LOT', ada comment yang ditinggalkan dalam entry ini yang menarik perhatian aku:

bg lot bumi yg nak dijual kpd non bumi, biasanya di kws spt KL x berapa ada problem, cuma dptkan consent dari Pentadbir Tanah. biasanya masalah banyak berlaku di negeri negeri lain. x tau apasal susah sangat nk bagi melayu menceburi bidang hartanah ni..- INVESTOR TANAH MELAYU

well, senang citer kalau freehold x der hal ah bumi lot ker non bumi lot ker... tapi kalau leasehold payah skek... kena mintak permission committee... thats y demand utk freehold lagi tinggi in zest punya case, x prob since its a freehold service apartment :D  - PJA

So, macam boleh ler plak jual kat non-bumi, tapi kene ada consent. Boleh ker? Rakan yg ada extra info bolehler share your thought di ruangan komen

Klik LIKE kalau suka Entry Ni

4 comments:

  1. i heard from my sister who used to work in a lawyer firm.
    she said that there is a lot of cases which bumi sold their properties to non bumi

    some of them use a reason such as nak pergi haji @ sakit tenat dan terpaksa sold their property to pay the hospital bills.

    and i'm really certain of this because it happen to be a lawyer during our conversation and she justify it.

    i think other readers pon tau jugak kut pasal ni

    ReplyDelete
  2. @sourplum - good info though, thanks

    ReplyDelete
  3. Hola,
    ЎUf, me gustу! Tan clara y positiva.
    Gracias

    [url=http://www.hosgoho.com/]Socco[/url]

    ReplyDelete
  4. boleh mintak lawyer tu punya details...
    i pun nak jual rumah di puchong and seems chinese jer yg interested instead of bumi.. mgkin sbb harga
    tp really want to let go cuma nak tau procedure and durations of process.
    wan - 016 2224743

    ReplyDelete

Link Within

Related Posts with Thumbnails