Friday, December 3, 2010

Beli Myvi atau Viva atau Saga, Ni soalan susah!

Soalan ni ni ajukan oleh saudara Aus dalam entry tips menjimatkan minyak aus ada betanyakan soalan seperti tajuk diatas, sama ada nak beli myvi, viva atau saga. Apa pendapat korang utk persoalan ni? first aku nak share soalan penuh dari saudara Aus:

"antara viva , myvi dengan saga se , mane satu aku nk ambik , ingat nk angkat jenis auto , lepastu antara semua maintenance plak macam mane , org akte perodua maintenance mhl sket dari proton , tp dari segi minyak perodua jimat"


So aku akan buang viva terlebih dahulu kerana viva ni overprice dan kecik. Sebab beli kereta ni dari perspective aku mmg kene berbaloi which is kene pakai utk jangka masa yang lama. Umum sedia maklum harga kereta yg kita telah pakai kalau nak jual banyak betul penurunannya. So beli kereta kene target nak pakai sampai dapat anak 2 orang, kalau pakai viva alamat cramp la tak cukup nak bawak barang2 laki bini dan anak2.

Maka tinggallah Myvi atau Saga sebagai pilihan untuk Aus kerana ruang utk letak barangnya yg cukup utk sampai ada 2 orang anak. Untuk kedua2 model ni, masing2 mempunyai kelebihan dan aku sendiri miliki myvi dan abby pakai saga. So i let u know this apa lebih or kurang and decide it your self

Saga:
1) harga utk basic yg auto adalah dlm rm39500 adalah lagi murah dari myvi
2) Ruang dalam OK but myvi is better
3) Sedan, boot kereta luas
4) pusat servis byk tp keselesaan agak kurang berbanding perodua
5) Harga sevis kereta murah dari Perodua
6) Feul consumption lebih sikit berbanding myvi

Myvi:
1) Harga basic auto metallic adalah rm46900 mahal darisaga
2) Ruang dalam lagi luas, tempat duduk lagi selesa
3) Hatchback ruang simpanan agak terhad tapi bila lipat kerusi, bawak peti ais 1 pintu pun boleh
4) pusat servis byk tp keselesaan better than proton, ada tv, tempat duduk, air, even snek
5) Perodua nye service cam mahal skit
6) FC better than saga

ok now, what's your opinion about this? honestly ni adalah personal opinion aku, mungkin ada yg tak kene dihati proton or perodua lover/user, so, spell it out here

Klik LIKE kalau suka Entry Ni

6 comments:

  1. the downside of PROTON is of course After Sales & Service serta Fuel Consumption.

    Ok, untuk kes Service Centers..sebenarnya ada juga tempat yang menyediakan kemudahan yang baik dan selesa, tapi aku setuju overall setakat ini masih kurang memuaskan. Perodua is better, mungkin sebab DNA Toyota tu dipraktikkan dengan baik sekali.

    In terms of FC, of course the bigger SAGA will consume more than MYVI. But with proper driving method, SAGA can still achieve good FC. Obviously CAMPRO is a high rev engine..based on pengalaman, long distance ride mmg save minyak, but not in city driving.

    :)

    ReplyDelete
  2. aku nak tanya camna prestasi aircond antara Saga vs. Myvi....? adakah diorang pakai denso atau brand lain....? bagi aku aircond nie penting sebab banyak benda yg boleh membuatkan pemandu panas samada kerana cuaca atau panas hati sebab sikap pemandu lain....
    :-aLCapone-

    ReplyDelete
  3. akak pilih myvi..mahal skit dari saga tapi setakat ni dah pki dkt 5 tahun..alhamdulliah tak ada problem yang teruk sangat.

    ReplyDelete
  4. @FTN - thanks for the comment, i think myvi is more practical for both highway n city but the price different tu yg x best

    @alcapone - well, aku tgk aircond proton lagi sejuk but myvi pu still ok after 4 year +

    @kak ina - yep, matjoe pun suka myvi

    ReplyDelete
  5. alamak, baru nk komen, boleh ke? boleh je la ek hehehe..

    lana pun pakai mayvi...hubby penah bawak saga member dia..dia kata bawak myvi dengan bawak saga lain rasanya, myvi lebih kejab dan besh di bawak..saga rasa macam ringan..dia la kata huhuhu

    ReplyDelete

Link Within

Related Posts with Thumbnails