Tuesday, December 7, 2010

Kos Bersalin di Hospital Pakar Ampang Puteri

Salam 1 Muharam. Hari ni aku nak share berapakah kos untuk bersalin di Hospital Pakar Ampang Puteri, secara umumnya aku nak berkongsi berapakah kos yang dikenakan kalau korang nak bersalin di hospital swasta. Hasanah dilahirkan dekat sini la, so biar aku utarakan dulu spesifikasi kelahiran hasanah dan kemudian aku ceritakan bilnya

1) Hospital - Hospital Pakar Ampang Puteri
2) Bilik - 1 bilik ada 2 katil, 1 bilik air, tinggal selama 4 hari 3 malam
3) Bersalin secara ceaser
4) Epidural tak ambik
5) Baby alhamdulillah sihat

Kosnya rm8888.45, yep itu nak cecah 9 ribu. Tu tak ambik epidural, tu baby xde masalah, kalau baby ada problem mmg mencecah 5 angka. Eyriqazz hari tu kene rm11k kt Ampang puteri jugak. Since TM cover 4k, so aku kene top up about 4.9k. sib baik dah ready ada tabung kecemasan tp still jadi bengong sekejab bila nk bayar bil tu. haha

adik hasanah nnt nak bersalin kt sini lagi ker matjoe?
Less likely kt ampang puteri, aku dah tanya tempat2 bersalin private hospital yang kosnya tak semahal APSH ni

So korang dah tahu berapa kos nak bersalin dekat private hospital, mmg GLAMOUR, bila jawab soalan:
'i bersalin kt ampang puteri, waktu check up ari tu i jumpak wife AC Mizal, ramailah artis yg bersalin kt situ'.
Haha Bukan macam tu laa, actually aku pilih ampang puteri sebab keutamaan, keselesaan dan layanan yg diberikan oleh hospital swasta, memang tak kan dapat kat hospital kerajaan. tp tak sangka pulak bil nye mahal tak ingat

It's a question of choice, pada aku kalau mampu mmg tak salah sebab berapa kali wife kita nak bersalin, skng ada anak 3 org pun org dh kata ramai. So setakat 3 kali bersalin, x masalah nak bersalin selesa sikit dekat private, aku sendiri rasa x perlu nak berjimat sgt kt sini sambil menggadaikan keselesaan si ibu yg nak bersalin. Macam jawapan aku kt atas, kalau ada rezeki, adik hasanah nanti pun  kt private jugak kot. Antara hospital yg aku tanya tak semahal ampang puteri, ialah HUKM specialist or An Nur specialist

Klik LIKE kalau suka Entry Ni

17 comments:

  1. aku dulu pakai sign jer bil tu sikit pun tak tengok... tp hospital paling best kat tganu pun taklah mahal... separuh dari kos tu kot...:)

    ReplyDelete
  2. gud info matjoe. anor verangan nak deliver kat sini. check up mmg dah dr awal kat situ. but hubby prefer to hospital ampang coz dpt review sume OK belaka. all depends pd masa & keadaan waktu nak deiver...

    ReplyDelete
  3. terpulang kepada duit dalam poket..tapi tak per keluar wang demi keselesaan isteri tersayang

    ReplyDelete
  4. Dua2 anak aku ceaser + bini ambik epidural kat Kg Baru Medical Centre KBMC (skrang dah jadi Hospital Al-Islam)... tapi rasa2 kos dia tak la semahal yg matjoe kena kana kat Ampang Puteri..... tapi bintang KBMC tak dela sebanyak bintang Ampang Puteri....
    :-aLCapone-

    ReplyDelete
  5. salam,
    just for info,saya keje sbg doktor perubatan bersalin ceaser kat hosp. gomen 2 kali bayar rm 40.00, selamat dan professional serta kemudahan yang baik

    ReplyDelete
  6. Kimi tahun 2005 ceaser Kuantan Specialist RM6K.. Sebab tak nak kena ceaser lagi (spekulatif ni kata ramai bersalin swasta percentage kena ceaser tinggi) 2009.. And dah masuk gomen.. RM266 lepas potong RM6 shj..

    Swasta mmg ok but all small things cost money.. Gomen dpt 2nd or 1st class not so bad gak..

    ReplyDelete
  7. Bro gau rasa Ampang Puteri charge mengarut. Office gua penal Ampang Puteri dan ramia member komplen charges gila-gila. Better SJMC lagi kut..service pun ok.. charges gua ingat less 50% dr Ampang Puteri..

    ReplyDelete
  8. @wakif - rezeki hang bini bersalin kat situ

    @anor - tu laa kalau kene kt ampang puteri, maybe lagi mahal tu

    @kak ina - tp tak sangka mahal bangat

    @alcapone - tq for the heads up. aku rasa aku try konsider gak hosptial ni

    ReplyDelete
  9. @hamzah - tu yg aku jadi bengong jab nak bayar

    @anon - thanks. 40 tu mmg murah. may sbb u doctor dpt special treatment, kalau rakyat biasa lain treatment

    @ojah - tu laa kadang2 memang selalu nak bedah jer. tp waktu aku tu aku tgk wife aku aku jadi kesian jugak,

    @jai - tu laa, aku x pegi dh ampang puteri

    ReplyDelete
  10. wife aku dulu 1st bersalin hospital pantai bangsar.. mahal sungguh (rm 7k++) kena ceaser (same case mcm ojah kat atas). TM cover RM4k so kena top-up RM3k++. Bukan tak mampu top-up tapi tak puas hati kena emergency ceaser plus i do not think the services are worth all the money!

    no 2 and no 3 tukar ke UKM Specialist Centre (i.e. HUKM Cheras). Alhamdulillah bersalin normal and service very good! Yang paling berbaloi both cost circa RM1,500 only.. and bear in mind that UKMSC is a private company! Cumanya dia tak berkiblatkan keuntungan semata2..

    -from TM jugak-

    ReplyDelete
  11. matjoe, now that ko duk kat BMC, the nearest private hospital is KPJ Kajang...okay kot kos bersalin kat hospital tu na..

    ReplyDelete
  12. @tm jugak - mmg plan nk pegi hukm specialist nnti. normal kene rm1500 jer so rm2500 tu mmg cukup cover utk cover laa.

    @anon - hmm ampang puteri under KPJ jugak, takut gak sama jer casnya. anyway dh decided next bersalin kt ukmsc

    ReplyDelete
  13. salam azizul,

    ni wan. just to share experience dgn u and shiba. time wan lahirkan danish, wan pakai gomen jer walhal ms tu blh amik private.

    mmg ada problem. doktor kata my blood sugar. pernah sekali check pregnancy time tu demam. gi buat urine test tu, gula berlebih la plak. lps tu buat control, b4 mkn, terendah sgt pulak tp lps mkn dah ok...maintain cam biasa. tp susah nak dpt penjelasan doktor kat k.tganu tu apsal jd cam gitu. cuma dia srh admit hosp in 38 weeks. kitorg pun blk kuala kangsar. tp bila check semula kat hosp. kuala kangsar tu, doktor kata semuanya ok. no problem. tunggu jer saat melahirkan dan x yah induce or whatsoever. dan lahir kat hosp. kk, time tu bkn musim org bersalin agaknya...so wpun 2nd class, tp treatment mcm 1st class. mmg best. kami cuma kena byr ntah brp ringgit jer.

    sakit nak melahirkan tu sama jer...tempat murah ke mahal ke ttp sakit. tp yg penting suami kena ada sblh isteri.

    ReplyDelete
  14. @wan - tu laa rezeki masing2 jugak. tq share ur experience.

    ReplyDelete
  15. Pos yang menarik.

    Almaklumla bakal menimbang cahaya mata yang seterusnya.
    Saya kakitangan kerajaan. Tetapi janganlah terus-terusan cop semua agensi kerajaan tidak memberi perkhidmatan yang baik. Ia seperti telah menjadi satu persepsi yang tertanam kekal dalam fikiran umum (kerajaan = x efektif, swasta = cemerlang). Tidak semua institusi swasta yang perkhidmatannya sepadan dengan yang dibayar. Setuju dengan TanpaNama diatas, suami disisi adalah pendorong utama.

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillah 5 anak aku selamat dilahirkan di hospital gomen dgn zero-entry cost. Isteri pulak tak merungut nak merasa hospital private walaupun kita mampu. Thumbs up utk layanan tiptop dan selesa di Hospital Putrajaya.

    ReplyDelete

Link Within

Related Posts with Thumbnails