Monday, February 28, 2011

Jual Emas Di Poh Kong

Jual emas dekat Poh Kong? Tertarik nak bercerita pasal emas fizikal yg bersifat perhiasan. Semalam sempat bertanya dekat kedai Poh Kong di Jusco Bandar Mahkota Cheras, kalau nak jual emas berapa akan tolak. Untuk emas fizikal yg bersifat perhiasan adalah seperti gelang, rantai dan cincin.

Jawapannya ialah = tolak 20% dari harga pasaran yang dinyatakan di kedai itu

So katakan harga emas yg dinyatakan di Poh Kong ialah rm150, jadi kalau anda mahu jual, emas anda akan dikira:

rm150-20% = rm150-30 = rm120

Rendah betul harga yang diambil. so katakan emas anda 10 gram, so kedai akan beli pada harga rm1200 dan kemudian boleh jual emas anda tu (kalau ada org nk beli) rm1500, FUUUUUUUUUUU 20% untung atas angin jer 


Itu Poh Kong laa, tapi ada 1 kedai emas di Selama Perak, Dia cuma tolak 10%, mmg ramai laa orang selalu beli dan jual emas disitu.

so moral of the story, kalau untuk invest dalam emas, tak perlu beli dalam bentuk emas perhiasan, yg untung yang bukak kedai Emas

Klik LIKE kalau suka Entry Ni

17 comments:

  1. mmg kebanyakan kedai yg 'big name' akan tolak 20% ni...iskhhh...kena pandaila survey dulu kan...

    ReplyDelete
  2. kat pohkong banyak design modern, harga emas satu hal, bayar upah design satu hal, sok jual balik bukan derang kira upah dah, totally harga emas semata2 tolak 20% lagi..so baik beli emas kat kedai emas biasa2..tolak balik pon derang amik mahei..


    mat joe jgn lupa hadiah gelang omeh kat wife sebab banak satu lagi tawww...

    "mizz bananaz"

    ReplyDelete
  3. setuju..baik beli emas fizikal ataupun simpan je dlm acc emas. beli emas perhiasan ni rugi arr bila kena tolak cost tu bagai.

    ReplyDelete
  4. matjoe ada tanya tak kat pohkong...., poh kong ambik harga sama ker kalau gelang emas tu tak de surat (resit belian)? atau kena potong lagi beberapa %....?
    :-aLCapone-

    ReplyDelete
  5. setuju beri emas perhiasan ni rugi...pastu nak jual balik,kedai emas amik murah..

    ReplyDelete
  6. betul2, even azizi ali pun kata jgn beli emas dlm bentuk perhiasan kalo nak invest dlm emas...mmg kedai tolak banyak

    ReplyDelete
  7. setiap kedai emas ada cop kedai derang sendiri kat emas tu..so kalu takder surat belian depa masih tau emas tu dibeli dari kedai depa.. terutama designer punya design mcm 'Tranz'.. takde surat beli takder hal nk jual balik, derang masih sukacita nk potong 20% jugak..

    utk gold bar yg beli kat kedai emas ada spread jualan balik leh tanya kat depa..tp depa jugak yg untung..


    mizz bananaz

    ReplyDelete
  8. apaajanewskalau ada modal ...beli jongkong emas buat saving..masalahnya belum ada modal :)

    ReplyDelete
  9. ehhhhhhhh bro tinggal kat cheras ke?

    ReplyDelete
  10. last week sy ade msuk lelong tanah kt mukim hulu selama
    7k untuk 3 ekar.. berebut org

    ReplyDelete
  11. baru pasal emas ni..just nak tanya..mane2 kedai emas kite bole jual emas tu ke?maksudnye jual dalam bentuk cash kt kedai emas..
    sbb sya ade pegi aritu kedai emas..x ingt name kedai..just tanye arga cincin emas sya ni..die ambik RM250 if trade in..jual sya lupa plak nk tanye..so boleh ke saya jual dalam bentuk cash dkt mane2 kedai emas?or just bole trade in..

    ReplyDelete
  12. @joe - mana2 kedai pun akan ambik kalau emas tu tulen. cuma berapa peratus dia akan tolak dari harga pasaran yg penting sebab setengah kedai berbeza

    ReplyDelete
  13. oh ok..thanks matjoe..mungkin ade sape2 yg leh rekemen kedai mane yg ambk tinggi kt area selangor??

    ReplyDelete
  14. Beli emas perhiasan ialah untuk pelaburan jangka panjang. Boleh pakai. Bila sesak pergi je kat Ar Rahnu dapat tunai 65%. Emas bentuk lain tak diterima pajak. Kalau simpan 3 tahun untung berganda-ganda. Sekarang Dolar Amerika dah merudum, harga emas naik mencanak.

    ReplyDelete
  15. saya beli emas di CIMB je. ( gold account deposit)

    ReplyDelete
  16. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
    Look advanced to more added agreeable from you!
    By the way, how can we communicate?
    My weblog : Swimming Tips

    ReplyDelete

Link Within

Related Posts with Thumbnails