Friday, March 11, 2011

Akaun Emas UOB - Margin Paling Rendah

Bila saya buat entry Cimb Gold Deposit Account, sy ingat CIMB GDA margin paling rendah. I was wrong. UOB gold account has the lowest spread. That's 'anon' for the tips

http://www1.uob.com.my/jsp/finance/fin_gia.jsp

Serendah 1.4% marginnya. That very low.  i know that UOB ada jugak akaun emas tapi tak ambik port dgn margin because i assume 'ni bank oversea ni mesti margin besar punya ni'. Apapun it's good to have such low margin on gold.


make me wonder, betul ke emas tu ada, atas main margin atas emas yang takde? But as a legal bank, yg tertakluk dengan bank negara punya regulation, i dont think there's such thing. Actually i havent move my ASB dividen lagi. Rasanya here is where i park 1/3 of it.

Klik LIKE kalau suka Entry Ni

7 comments:

  1. tapi ape2 pun go for yg islamic punya mcm dari KFH.

    ReplyDelete
  2. tula..kena pastikan pelaburan tu btol kpd emas...kalo tak,pelaburan tu tak mengikut syariah..

    ReplyDelete
  3. @din - yep kfh mmg syariah compliant

    @faiz - rasanya btol kot, bukan memain, ni legal punya bank

    ReplyDelete
  4. kalau kite beli the gold physically, that would make it syariah complaint la kan?

    UOB ada extra charge for physical gold?

    ReplyDelete
  5. @anon - tak pandai nak ulas bab syriah compliant.

    x pasti pasal kene cas ke tidak, atau mmg tak boleh bwk keluar

    ReplyDelete
  6. bro count me as ur new fan...
    i terbaca kat web mana tah UOB ada service charge, like 0.5% yearly or something but not sure itu utk singapore sahaja atau malaysia juga... u ada info ttg tu tak?

    ReplyDelete
  7. @rajv - if i'm not mistaken, for malaysia u need to maintain minimum 5gram so that u dont need to pay any service charge

    ReplyDelete

Link Within

Related Posts with Thumbnails