Monday, April 11, 2011

Kos check up mengandung di klinik dan hospital swasta

Berapa Kos check up mengandung  di klinik dan hospital swasta? Awal2 mengandung check up kat klinik swasta, bila dah masuk  7 bulan check up dekat hospital swasta pulak. Kalau kat klinik dan hospital kerajaan tu kos nya mungkin percuma atau sedikit sahaja tapi leceh nak menunggu lama la pulak. Lagipun kalau dekat klinik swasta boleh buat check up sebelah malam. tak ganggu masa bekerja

Terhasil entry ni sebab one of the reader tanya what were the charges for monthly check-up at UKMSC?




Alang2 sy cerita sekali kos seawal mengandung check di klinik sampai la refer kat hospital. Untuk bulan pertama sampaikah  bulan pertama sampailah ke bulan ke tujuh, biasanya check up dilakukan di klinik sahaja setiap bulan, kosnya  biasanya rm10 ke rm20 utk consultancy, rm30 utk scan dan kene bayar ubat2 mengandung seperti obimin dan calcium. so at least check up about 5 ke 6 kali di klinik barulah refer ke hospital.

Selepas masuk bulan ke 7, boleh dah refer ke hospital, mcm my case HUKM Specialist. Kekerapan akan jadi, 3 minggu, 3minggu, 2 minggu, 1 minggu. Utk HUKM specialist dgn Dr Lim Pei Shan, consultancy ajer kene rm50, dan scan rm50 jugak, dan bayar untuk ubat/vitamin kalau ada.

Overall agak costly jugak nak check up pregnant, mcm sy ada insurans cover, so tak perlu bayar apa2. Kalau yang x ada insurans tu boleh la masukkan anggaran dalam budget nak mendapatkan anak anda.

Klik LIKE kalau suka Entry Ni

9 comments:

  1. matjoe: GL bro tu dari TM ke? or dari insurance?

    ReplyDelete
  2. salam bro.
    pertama kali singgah.
    Yang pasti kos di klinik swasta lebih mahal kan. Tapi puas hati dengan service diorang. Banyak duit bolehlah ambil pilihan ni.

    ReplyDelete
  3. @kid - gl tu amik dgn company insurans, in this case PMCare

    ReplyDelete
  4. sekrang nie saya tgk ramai lak yg pegi klink kesihatan..dengar2 ubat2 dia lagi kualiti.dengar2 la kan..tak penah try lagi.

    ReplyDelete
  5. HI..BOLEH Tanya Dr Lim Pei San ni ok tak?

    ReplyDelete
  6. yup. sama macam atas ni. Doc ni recommended tak?

    ReplyDelete
  7. kalau kat shah alam ni klinik2 private ada yg beso2 tulis ada ultrasound sekali pi tanya takdepun..then limited time gak kalau nak pi check2 klinik private ni sbb doktor tu lah yg check org demam..etc2..kengkadang jadi lambat gak lah..

    ReplyDelete
  8. Nk tnye,ape name klnik check up ni?

    ReplyDelete

Link Within

Related Posts with Thumbnails