Thursday, April 28, 2011

Susu Frisolac Gold pilihan Irfan

Pemilihan susu formula penting, asalnya bukan susu Frisolac Gold yang diberi ketika Muhammad Irfan lahir, sebaliknya susu enfalac. Sewaktu hasanah dulu saya berikan susu enfalac, agak serasi dengan dia sejak seawal lahir. Lain kes pulak Irfan, bagi enfalac tapi masih kerap berak, so cuba tukar Frisolac.

Frisolac ni adalah brand premium utk dutch lady, sama gak macam mamex gold utk jenama dumex. Saya pun beli utk 400gram harga di billion rm26.90. Still kerap berak jugak. Tapi no big deal sebab dah tahu menyusu susu ibu punca baby kerap berak so continue bagi susu ni. Masuk minggu ke-7 dah ok dah, cuma berak sekali sehari


Frisolac Gold

So sampai laa ni, susu ni sesuai dgn irfan. Yang saya suka ialah sudu yg panjang, senang nak cedok susu, kalau pendek tangan senang terkene dengan susu. Lagipun penutupnya kedap udara, bagus, kalau tidak susu akan senang melekat dan terangin.

Utk tin besar seberat 900 gram, harganya rm55.65 kalau beli di 99 Speedmart. Harganya  agak tinggi (tapi taklah semahal enfalac A+ ataupun S26 gold) , tapi tak mengapalah, janji sesuai dgn perut Irfan.

letih ketuk ketampi kena denda
apa susu minuman bayi anda?

p/s: ingin mulakan pelaburan hartanah? ada bagusnya membaca ebook dibawah



Klik LIKE kalau suka Entry Ni

16 comments:

  1. anak sy masa baby dulu pun minum Frisolac..dulu2 beli susu ni dapat baju percuma baju..

    ReplyDelete
  2. frisolac ni sama dengan frisco ke?

    ReplyDelete
  3. matjoe,

    aku tak paham.

    ade masalah ke kalo anak kerap berak?

    untuk aku, kalo anak aku berak sehari sekali baru masalah. takot die kembung atau kuning die tak keluar dari badan die cepat.

    entahlah. aku pon pakai logik je.

    tapi so far, diorang Alhamdulillah lah.

    ReplyDelete
  4. @treecool - xde masalah, cuba click link yg bertulis baby kerap berak.

    just that waktu tu, risau jugak tak sesuai susu sebab everytime open lampin ada najis. so bertukar ke frisolac, by that time still ada lg tapi x tukar sebab dah tanya doktor yg najis baby aku tu normal

    mmg ada kes baby cirit2 sbb x sesuai dgn certain brand susu.

    ReplyDelete
  5. @syah - isk, aku x dpt pun

    @kid - sama kot, frisco tu kompeni besar

    ReplyDelete
  6. @cikli n ciktim - yer btol, tapi x cukup kene top up susu lembu.

    ReplyDelete
  7. Ahmad anak saya dr kecik lagi minum susu ibu tambah dgn enfalac a+...tp tk minum byk pun. ok jugakla except the price

    ReplyDelete
  8. ada beza ke anak2 kalo diberikan susu mahal or murah...mayb dr segi perwatakan ke. saya selalu tertanyer2...

    ReplyDelete
  9. @amirah - thats why xde hal beli brand mahal coz top up skit jer dari susu badan

    @anon - tak pernah buat perbandingan sebab each kid pun different. tp i like to believe, ada kesan dari segi kecergasan, kepandaian dan kurang kene penyakit. trust the scientist yg formulate the milk

    ReplyDelete
  10. saya bfeed..dktr marah sya beli susu mahal. buat ape nk bazir duit beli mahal2. sume susu lembu, asasnya adalah sama kandungannya jgn terlalu terpedaya ngan iklan2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg xle pcye iklan2..ank sy bf+fm..tp bg sy mmg de beza stp susu...cthnye dr segi poo poo ank.mnum susu ni de xsesuai crit,de susu sembelit de susu y serasi.dr segi dmam pn de beza gak.mnum susu e xmsh dmam.mnum susu f mdh dmam...cmtula sbb tu blaku kt ank sy.jd beza kt situ dr segi formula nyer..de mnum susu ni bdan tegap de mnum susu tu bdan bb lembik je.diff kan kt situ...mayb awk dgr dr dr je sek xtry sndri jd xlela nk ckp cmtukn..tp susu ibu tetap terbaik.

      Delete
  11. Admin,buat masa ni anak saya minum susu dutch lady dan ianya sesuai.Cumanya dia tak berapa kerap,lebih suka minum susu ibunya sahaja.

    ReplyDelete
  12. Saya rasa anda kekurangan ilmu. Anda sepatutnya bersyukur anak anda kerap berak semasa bayi, 8 kali sehari masih dikira normal. Terima kasih. Boleh bandingkan DHA antara frisolac dan enfalac.

    ReplyDelete
  13. baby kila sejak lahir sampai sekarang dh hampir 4bln kerap sgt meluak n muntah semula susu ble minum..sblm nie try dumex..mntah meluak jgk..kadang tu smpi basah masam baju dibuatny..1hari sampai 5helai tukar baju..ade saran kan susu anmum untuk 0-6bulan..kila cuba pun masih sama..jumpa doktar saran susu frisolac comfart..tp babay kila still lagi meluak dan muntah..kila bagi susu badan jugak..susu frisolac bagi masa kila keluar pergi kerja . susu ape lagi la yang sesuai untuk naufal.

    ReplyDelete

Link Within

Related Posts with Thumbnails