Monday, May 30, 2011

Definasi Kaya anda bagaimana?

Dulu, sewaktu duduk di hospital ( tingkatan 2, 1995)  saya  berjiran katil)dgn seorang pakcik yang masuk wad disebabkan kakinya kene pisau pemotong rumput. Ya kerja part time pakcik tu. Saya terdengar perbualan pekerjaan tetap pakcik tu memberikan gaji bulanan rm1000. Dalam hati saya WOW, kayalah pakcik ni, tapi kenapa nak buat part time lagi.

itu situasi rm1000 kalau saya seorang student time tu dapat, sudahlah makan dan tempat tinggal ditunggung sekolah asrama, kalau dapat sebulan 1k, mmg kaya habislah. Tapi bila dewasa skit, baru tahu kalau anak ramai, nak bayar sewa rumah lagi dan kenderaan, mmg rm1000 tu bukan kaya pun, tu yang kene lagi sumber pendapatan lain.

so, skng ni how u define kaya? is it u have rm100 juta in the account or rm1 juta pun dah cukup? hmm, kereta ferrari pun skng ni pun dah 2 juta kalau brand new. Memang subjektif bukan? Pada saya kekayaan tu bukanlah pada angka ringgit, sebaliknya kekayaan dan harta itu cukuplah untuk

1) ada cukup dana untuk digunakan jika berlaku kecemasan which include memiliki polisi insurans

2) Mampu beli benda yang dikehendaki tanpa perlu bersusah payah menyimpan mahupun buat part time

3) dapat sekali sekala bercuti ke tempat yang diinginkan dgn kekayaan yg dimiliki

4) dapat sediakan pendidikan yg cukup untuk anak2 dan membahagiakan mereka

5) ada pendapatan yg berterusan biarpun tak bekerja yang boleh survive sampai mati

Definasi kekayaan mungkin berbeza bagi setiap individu dan bergantung jugak pada keadaan!


Apa pulak definasi anda?


Klik LIKE kalau suka Entry Ni

3 comments:

  1. im the first? hahaha...

    "kaya" bila dah boleh mampu untuk buat foundation atau yayasan untuk bantu orang lain....macam bill gates foundation, yayasan albukhari etc...

    ReplyDelete
  2. kaya? gaji above RM15K... huhuhu

    ReplyDelete

Link Within

Related Posts with Thumbnails