Monday, May 16, 2011

Mintak Pendapat: Mazda 2 atau Peugeot 308

Seorang rakan mintak pendapat saya untuk membeli kereta baru. Sekarang dia telah senarai pendek kereta pilihan barunya sama ada Mazda 2 atau Peugeot 308.

mazda 2

308
Berikut adalah pendapat saya

Mazda 2
Harga  : ~ 82k (senarai harga tengok sini)
Design: Cantik tapi dai segi saiz nampak agak kecil. Tak pernah naik so x boleh komen
Engine: 1.5 so road tax dia murah skit. Feul consumption mmg rendah.
Pusat Servis: sejak berjaya take over nampak impak yang lebih baik untuk support kereta mazda ini, namun masih tidak menyamai reputasi pusat servis honda ataupun toyota


Peugeot 308
Harga: 97k (senarai harga tgk sini)
Design: Lagi cantik (berbanding mazda 2) dan sy dah penah duduk, ruang depan selesa ruang belakang pun ok, boot pun boleh simpan banyak barang. dan saya sendiri penah buat review di blog ini
Engine: 1.6 4 speed, ada manual mode dan powerful. Fuel consumption agak tinggi (menurut abg ipar yg pakai kereta ni)
Pusat Servis : Under Nasim Puegeot, kedengaran org komen masih banyak kene improve dan spare part lambat smpi membuatkan kalau kereta bermasalah terpaksa menunggu lama.

Pada saya kalau money no issue, mmg should go for 308, mmg win in every aspect except price dan perbelanjaan untuk maintenance. Kalau budget agak menjadi isu, Mazda 2 pun tidak kurang hebatnya.

So, pembaca matjoe.com pulak bagaimana, mana satu pilihan anda dan kenapa?

p/s: saya cadangkan ford fiesta tapi rakan saya ni cakap tak minat ford.
p/s/s: saya selalu gagal eja Peugeot

Klik LIKE kalau suka Entry Ni

10 comments:

  1. prefer hybrid car... apa kata honda insight...

    ReplyDelete
  2. kalo diberi 2piliha ni, ill go to peugeot..

    ReplyDelete
  3. untuk rakan ke untuk matjoe sendiri? heheheh

    ReplyDelete
  4. @noriz - matjoe tggu umur 35 baru bajet nk tukar

    ReplyDelete
  5. kalau money doesnt matter.. angkat peugeot laa.. selesa.. :)

    ReplyDelete
  6. ford fiesta la cantik. masuk TopGear lagi + best car of the year.

    ReplyDelete
  7. minat insight jugak

    ReplyDelete
  8. mana-manapun kena guna ron97 tu baru ngam enjin.

    ReplyDelete
  9. ford fiesta better...tapi kalau nak value for money car, baik angkat kia forte 2.0 yg 6 kelajuan tu...price sama je mcm 308 tu tapi lagi besar sebab family sedan

    ReplyDelete
  10. Pada pandangan saya, Peugoet 308 lebih baik. Tapi ada beberapa kawan saya yg pakai Peugoet 308 Turbo ckp kete Peugoet ni ada jugak masalah since Naza yg jaga brand ni kt Msia sbb kete kontonental ni byk part yg electronic, so kena jaga baik2. Kete Mazda 2 pulak nampak cantik juga cuma size dia kecik, elok pakai Proton Savvy je, silap2 lebih besar Savvy dr Mazda 2. Apapun, dari segi luaran n performance (yg kita bole baca dlm katalog), go for Peugoet. Tapi paling baik sekali, sila baca forum pasal kedua2 kete ni dulu sebelum membuat apa2 keputusan.

    ReplyDelete

Link Within

Related Posts with Thumbnails