Wednesday, May 11, 2011

Risiko Pelaburan Emas - dari awal telah diberitahu.

Tak dinafikan, emas menjadi pilihan untuk pelburan logam bernilai. Saya memang menjadikan emas sebahagian dari portfolio pelaburan saya. Risikonya pelaburan Emas di Malaysia tetap ada, malah kalau tidak kene gaya dan timing kita akan kerugian.

Dalam pelaburan emas melalui akaun, terlebih dahulu diberitahu akan risikonya. Tengok screen shot dibawah untuk 'warning':



mari saya terjemahkan:

PRODUK INI TIDAK MEMBERI JAMINAN MODAL. PULANGAN PELABURAN INI TERTAKLUK KEPADA NAIK TURUN HARGA EMAS. PULANGAN PELABURAN INI TIDAK PASTI DAN PELANGGAN MUNGKIN MENGHADAPI RISIKO TIADA PULANGAN LANGSUNG. PELANGGAN DIINGATKAN BAHAWA PRODUK INI TIDAK DINSURANSKAN OLEH PERBADANAN INSURANS DEPOSIT MALAYSIA (PIDM)

so, risiko tetap ada, apapun kene selalu monitor harga dan jugak peka dengan ramalan. Strategy, kalau dgr emas reach new peak, jangan beli dulu. 

p/s: we have been warn (mcm slogan filen 2012)

Klik LIKE kalau suka Entry Ni

7 comments:

  1. maksudnya kene selalu monitor harga la kan, tak boleh suka2 beli je

    ReplyDelete
  2. tak leh harap keuntungan pantas dari gold investment ni kan...

    ReplyDelete
  3. nak beli kena tgk timing jugak, kena buat analisis (technical & fundamental) baru beli... jgn blindly ikut kata agent emas.

    ReplyDelete
  4. pada pendapat saya semua pelaburan yg harga beli dan jual tak sama (i.e. emas, perak, saham etc) memerlukan kita untuk membuat analisis lebih mendalam.... dan kalau kita sibuk dgn kerja makan gaji, lebih baik cari pelaburan yg berharga tetap dan ada "compound interest"....
    Apa yg saya lihat, product "emas" telah menjadi satu pelaburan komoditi yg mana kebanyakan dari kita di Malaysia akan terdedah kepada 2 risiko utama iaitu risiko harga dan risiko tukaran wang asing.
    :-aLCapone-

    ReplyDelete
  5. klo simpan sendiri...bahaya jugak
    tkut2 toyol curi~

    ReplyDelete

Link Within

Related Posts with Thumbnails