Saturday, June 11, 2011

Kelebihan Menggunakan Tayar Moto Tubeless

Kelebihan menggunakaan Tayar Tubeless (tanpa tiub) untuk Motosikal memang banyak dan bermanfaat. Waktu beli moto dulu tak tahu pun wujud tayar ni sehinggalah kawan sepejabat yang beritahu. Apa lagi, saya pun gunakan tayar tubeless dan merasakan yang saya patut tukar seawal beli moto.


Kelebihan
1 Jarang Pecah - yang pecah biasanya tiub, bukan tayar, so kalau pakai tubeless mmg jarang pecah. seawal beli moto saya memang selu jer pecah, nak pulak jarang jaga angin, so bila dah tukar memang jarang la nak pecah unless tercucuk dawai atau paku.

2 Tahan Lama - Pernah saya tak tukar tayar belakang lebih 1 tahun 1/2 kerana bunganya masih elok.

3) Boleh Tampal - Kalau tercucuk paku atau dawai dikawasan bunga tayar, boleh jer tampal dengan kos rm5. memang jimat, kalau tiub pecah,paling murah nak tukar tiub rm10

4) Angin Tak Cepat Kurang - So tak perlu selalu top up anginkat stesen minyak

Kos dan apa yang perlu ada?
1) Kene beli sport rim - kalau original sekitar rm300 sepasang tapi alternatif yg lebih murah ialah beli sport rim second hand, sepasang boleh dapat rm150

2) Tayar Tubeless - RM65 - RM75  dah oleh dapat tayar yang bagus dan tahan

Mungkin mcm banyak jugak nak kene spend sebagai permulaan, tapi bila in the long run, memang berbaloi especially yang bawak moto pergi kerja untuk jarakyang jauh. Kalau tak mampu, tukar tayar belakang dahulu baru la tukar yang depan bila dah ada duit.

To me, tukar ke tayar tubeless adalah pelaburan yg berbaloi, 1) Peace Of Mind 2) lebih jimat tak kene selalu ganti tiub

p/s: semua superbike pakai tayar tubelss by default


Klik LIKE kalau suka Entry Ni

6 comments:

  1. boleh baca je la mat joe..
    wife akubx kasi lagi guna moto(alasan)..hehe

    ReplyDelete
  2. samalah masa bujang naik motor juga.. bila dah kawin wife tak bagi..

    tapi motor dah tukar kepada tiub less.. sebab sblm ni asik bocor je.. seminggu kekadang 3x

    ReplyDelete
  3. Matjoe, kalau rim biasa tak boleh pakai tubeless ker? Kenapa?
    :-aLCapone-

    ReplyDelete
  4. yeah....sama la ngan aku yang selalu ulang alik keje ngan moto....TUBELESS memang jadi pilihan....jimat untuk jangka masa panjang....

    ReplyDelete
  5. @tuah - ahaha, x naik xpe

    @myvi - mmg pun, berguna tubeless

    @alcapone - jejari rim biasa ada lubang yg bloeh angin keluar,tu kene upgrade sport rim

    @hazman - ye betul

    ReplyDelete
  6. bro, kalo tayar tubeless senang bocor tak kalo langgar paku?

    ReplyDelete

Link Within

Related Posts with Thumbnails