Tuesday, December 20, 2011

Dividen naik sikit tahun ini.

2010: Dividen: 7.5% Bonus: 1.25%

dan

2011: Dividen: 7.65% Bonus: 1.15% 


Tak lengkap hari ini kalau tak bercerita serba sedikit pasal acara tahunan yg ditunggu - tunggu oleh orang melayu, yang melaburkan wang dalam ASB khususnya, iaitu pengumuman pengagihan pendapatan ASB yg meliputi Dividen dan Bonus. Penantian berakhir apabila jumlah nya telah diumumkan semalam


Untuk Dividen, menyaksikan kenaikan 0.15% dari 7.5% pada tahun 2010 menjadi 7.65% bagi tahun ini. Manakala sedikit merosot untuk bonus 0.1 dari 1.25% pada tahun 2010 menjadi 1.15% sahaja bagi tahun 2011. Namun, umum tahu yang Bonus dalam ASB ini diambil dari purata 10 tahun, maka Dividen lebih diutamakan.


Pemberian dividen dan Bonus ini masih dianggap munasabah dan releven walaupun pada hakikatnya  semua orang mengharapkan lebih memandangkan kos sara hidup yang semakin tinggi dan menghimpit. Jika dibandingkan dengan dana yang diuruskan oleh PNB, memang ASB paling tinggi, jika bandingkan dengan Fix Deposit memang, Fix deposit jauh ketinggilan. Jika banding dengan emas, kene banding time beli emas dan jual, sometime emas is better, but if timing tak betul, terbeli time peak, ASB is better. Yang pasti, ASB ni peace of mind, letak dan tak perlu fikir apa2.


Walaupun dah kurang letak duit dalam ASB, tapi dividen yg masuk tetap dibiarkan untuk berganda disana, basically tahun 2011 ni, x invest mana sangat pun, sebab byk guna duit utk menyambut kehadiran insan terbaru Muhammad Irfan, dan kos bulanan utk anak2 turut bertambah. Cuma ada lebih sekali sekala tu, beli emas dalam bentuk akaun simpanan


Berapa banyak yang dapat berkadaran juga dengan apa yang disimpan. Kalau banyak makan dpt banyaklah. Cukup untuk beli moto yamaha lc 135 Extreme Spirit tak? Ataupun cukup untuk cover beli baju dan keperluan sekolah anak.


So, apa kata anda dengan dividen asb 2011?

Klik LIKE kalau suka Entry Ni

18 comments:

  1. Alhamdullillah....
    selesai sudah acara pertama...
    lepas ni tunggu pulak acara ke-2 (Tabung Haji) acara ke-3 (Bank Rakyat) dan acara2 seterusnya....
    semoga Allah limpahkan rezeki yg lebih utk acara ke-2, ke-3 dan seterusnya nanti...
    :-aLCapone-

    ReplyDelete
  2. alamak terlepas lagi laaa dividen nie...

    ReplyDelete
  3. Kalau ko belanja aku makan kat INSAF pun dah okey bro....ahaksss

    ReplyDelete
  4. alhamdulliah..ada gak rezeki kannn

    berdebar tunggu result pmr anak..semuga dia berjaya

    ReplyDelete
  5. bila la nak lebih 10% ?
    hahahaha....

    setiap blog cerita pasal ASB..
    Nampak sangat ASB ni menjadi kebanggan org bumi.,

    ngeh ngeh..

    ReplyDelete
  6. ramai yg melabur dlm ASB, tp guna loan ASB konvesional... loan ASB yg islamik dah xde skrg.. sesiapa boleh tlg komen

    ReplyDelete
  7. 1st time nak rasa full asb loan...tapi xbanyak pun buat..

    ReplyDelete
  8. loan ASB islamik dah xde, tak kan nak amik yg haram kut?? (loan ASB konvensional)

    ReplyDelete
  9. #payungmatjoe... haaa.. pastu ko punya bonus dato zam kasi lagi... waah, masyuk!!

    ReplyDelete
  10. tak check lagi. biarlah kat situ kasi beranak pinak luh..

    ReplyDelete
  11. oho..ASB lagi banyak orang melabur kat dia..nak2 ASB Financing dari bank2 tu dah popular... kalau boleh bagi lebih sikit nooo...haha..anyway, syukur...

    ReplyDelete
  12. Dapatkan memori 50GB kapasiti simpanan foto, muzik, video dan apa sahaja untuk telefon anda secara percuma hari ini tanpa sebarang bayaran dari Gombug.net! Sebelum 31 Dec 2012 - http://adf.ly/4O5uz

    ReplyDelete
  13. tengah berkira2..nak buat apa dgn dividen.dapat tak banyak mana pun!pokoknya dah banyak guna untuk majlis kawen anak..hehe

    ReplyDelete
  14. info yang mantap. boleh guna dividen utk beli hartanah.
    Saya telah menghadiri Seminar Hartawan Hartanah pada bulan September, 2011.
    Pada mulanya memang tidak percaya, rumah boleh dimiliki tanpa deposit 10%.
    Namun terdapat banyak testimoni, rakan-rakan yang berjaya miliki rumah
    dengan deposit serendah RM500 dan ada juga tanpa deposit!
    Mungkin kini, peluang anda pula :) Hadirlah ke Seminar Hartanah yang bernilai RM300 lebih pada harga diskaun iaitu RM25 Sahaja melalui link berikut:
    http://bit.ly/seminar_hartanah

    ReplyDelete
  15. sape nak buat loan ASB dari CIMB boleh la contact saya :) nurulaqmarmohed@yahoo.com .

    ReplyDelete
  16. Saya bangga jadi bumi sbb dapat lebih manafaat. non bumi sanggup beratur panjang beli yang diperuntukkan kepada mereka.

    ReplyDelete
  17. orang unit trust diam. tahun ni unit trust mmg down

    ReplyDelete

Link Within

Related Posts with Thumbnails