Tuesday, March 20, 2012

Cara Isi Borang Permohonan Passport

Saya ingin berkongsi cara untuk mengisi borang untuk buat passport. Saya buat di Kompleks Kementerian Dalam Negeri Wilayah Persekutuan Jalan Duta. Since saya ada business trip ke Brunei haruslah apply passport. Passport sebelum ini dah luput. Harus lah ikut step dibawah:

Download borang online (di sana pon ada borang, tapi lebih cepat kalau download dan isi kt rumah)

http://www.malaysia.org.au/forms/passport.pdf

Dah isi borang, Boleh follow contoh cara nak isi borang ini (klik utk saiz sebenar)


Kemudian tampalkan 2 keping gambar berukuran passport. Untuk cap jari, bila berurusan dengan kaunter la.

So bila pergi Jabatan Imigresen boleh terus ambil nombor. Jangan lupa bawa duit utk passport. rm100 untuk 2 tahun dan rm300 utk 5 tahun. Dalam masa kurang 1jam selepas pendaftran dibuat dah boleh ambil passport.

Good experience, masa saya buat in 2006, kene tunggu 3 hari, kene datang semula untuk ambil.

p/s: harap perkongisian cara isi borang ini dpt menjimatkan masa anda bila nak buat passport

Klik LIKE kalau suka Entry Ni

3 comments:

  1. Sekarang memang senang sebelumni buat dekat pusat Bandar damansara pun cepat..

    ReplyDelete
  2. myvitrd - ari tu aku pegi damansara, punyanya dah pindah kt komplek wilayah ni

    ReplyDelete
  3. tq sharing is caring

    ReplyDelete

Link Within

Related Posts with Thumbnails