Thursday, March 22, 2012

MLM Macam Mana Yang Saya Anti

MLM atau Multi Level Marketing memang isu yg berterusan, ya, isu yang mana ada suka dan ramai yang tak suka, ramai yang tertipu. Untuk diri saya, MLM ni terlalu besar skop yang untuk saya katakan saya anti.

Saya terfikir untuk buat entry ni sebab entry simple berkaitan MLM yang saya buat tahun lepas kini menjadi topik yang hangat. To date ENTRY INI dah lebih 234 komen. So ada 3 type yang stereotype (regardless of what company) yang sama memang anti

1) Harga Sangat Mahal berbanding actual kos.

Contohnya: Garam biasa 80 sen sekilo, tapi bila dikeluarkan atas nama produk MLM dengan sedikit 'packaging' yang menarik, ianya dijual rm2.50 untuk 100 gram

2) Produk Kononnya Mempunyai Khasiat Ajaib

Contohnya: Air yang ditapis dgn penapis air jika diminum dapat merawat barah, mengembalikan mati pucuk

3) Cara penjualan yg mempamerkan kemewahan dan mencari downline


Rasanya everybody know this point, tak kira laa KERETA KE, MENGINAP HOTEL MEWAH KE, TAYANG CEK KE, HANDBAG PRADA KA, BAJU DESIGNER, PERCUTIAN KE

Aku masih ingat kali pertama aku diapproach dengan MLM ni, waktu tu aku cuti SPM, datang rumah member aku, time tu bapak dia tengah semangat masuk MLM nak cari downline, bayangkan la dia pegi cerita kt budak2 takdak duit lepas SPM. Paling aku tak lupa, dia pegi tayang contoh cek yg upline dia dapat. to cut story short, dah lama dah dia tak buat MLM pun, masih berniaga rempah di pasar malam.

That's it, what do you think? Apa pendirian anda terhadap MLM


Klik LIKE kalau suka Entry Ni

10 comments:

  1. saya pun kurang lebih awak. dulu time bujang selalu gak pi dgr talk mlm sebab nak makan free. skang dah malas.

    tapi sekarang yg paling tak boleh belah ada orang sanggup cerite pasal dia punya tete*/kope* semata2 sebab nak jual corset.

    ReplyDelete
  2. MLM banyak mengakibatkan kita berhutang kad kredit / personal loan semata2 tertarik dgn cek upline. tapi lepas tu hampehhh

    ReplyDelete
  3. Nik Zulkhairi:
    taktik yang bijak untuk menjimatkan duit. siapa tak nak makan free kan?
    tang corset tu....macam-macam cerita ada...


    Pernah dengar qnet? antara produknya, biodisc. lalukan air atas biodisc tu, air jadi air bertenaga. teori mana guna pun tak tau

    Entah ape-ape....

    ReplyDelete
  4. penah terjebak dgn mlm nie...nyesal tak sudah...kalau blh rewind masa, mmg tanak terlibat lgsg laa.

    ReplyDelete
  5. Sangat setuju dengan entry.. ni.. sokong hundred persen..

    Nurul pernah terkena.. Menyesal sangat2 sangat2.. :(

    ReplyDelete
  6. bro... meh laa join MLM aku.. meh laaa datang sekejaaap aje dgr ceramah..
    dan

    "jumpa saya nanti di puncak kejayaan"

    wakakkakakaaaaaaa

    ReplyDelete
  7. yang paling tak berkenan orang mlm punya harassment, saya paling mengelak jumpa kawan2 atau sedara mara yg ber'mlm' ni. sy selalu kata; kalu saya nak, saya tahu mana nak cari.

    ReplyDelete
  8. Diorg ni plak jenis bohhh saja... Xhingat mna halal mana haram. Tgklah pompuan2 yg dh berjy tak satu pon yg nk pakai longgar2 lg nk sendat2 nk tunjuk betapa cantiknye body diorg. Tp kbykkan body hampeh! Dh nk akhir zaman manusia lebih suka mengejar kemewahan... Nauzubillah. Alhmdllh aku dh disedarkan. Sesungguhnya setiap yg berlaku itu ade hikmahnye...

    ReplyDelete
  9. Memang dari dulu kini dan akan datang tak berminat dengan MLM (aku jenis mulut tak ringan nak bercakap.. hehe)

    ReplyDelete
  10. 1Malaysia semua...

    Daripada anda semua blog 24jam tak dapat sesen pun, ada baiknya sambil sambil invest beli share syarikat di Europe. Bulan bulan dapat duit, stable monthly income. Lagi banyak yang di invest, lagi besar dapat tiap tiap bulan.

    Kalau takut dan tidak yakin, boleh lah cuba invest sikit sikit. RM 2300, boleh mendapatkan anda RM 310 tiap-tiap bulan. Atau share paling murah berharga USD $ 20 dengan bulanan anda akan dapat USD $ 2.2 sahaja.

    Kalau berminat, sila layari :

    (Versi English)
    http://ReadandDecide.blogspot.com/2011/10/uinvest.html


    (Versi Melayu)
    http://PelaburanHartanah.blog.com


    ( * versi English lebih lengkap documentasi dan maklumat mengenai investment ini)


    Layari mana mana laman blog diatas, setelah membacanya. Click pada FREE REGISTRATION dan daftar account pelaburan anda, ianya percuma, walaupun anda tidak mahu lagi membuat investment. Tetapi anda boleh lihat lihat dan survey dulu di dalam account anda itu. Dan anda juga boleh chat dengan Admin dan Pihak Management investment berkenaan, secara LIVE dan kadang kadang ada webcam session bersama admin.

    Belum cuba belum tahu, selamat melabur.

    ReplyDelete

Link Within

Related Posts with Thumbnails