Thursday, March 29, 2012

Penalti untuk Batalkan Perjanjian Pinjaman Rumah

Apakah penalti untuk pembatalan perjanjian pinjaman rumah yang sudah ditandatangani? Dalam kes saya, denda untuk pembatalan yang mana pinjaman ini belum lagi dibuat sebarang bayaran oleh bank ( cancelled prior to the first disbursement. Kalau ikut didalam 'offer letter' loan, denda akan dikenakan sebanyak rm2k. Mungkin bank lain, lain pula penalti, tapi tentulah bank akan kenekan tindakan


Terdiam sekejab bila tahu that amount, tapi saya tidak terkejut. Memang all this while tak pernah pulak cancel dan tak peduli pulak tentang term penalti kalau nak cancel. Jadi bila ada keperluan untuk cancel, baru semak semua. Tu pun tak baca, terus mintak bank officer untuk pin point which page yang ada mention berkenaan penalti.

So, agak2 saya keluarkan tak duit rm2k untuk bayar penalti? Tentulah tidak!

Memandangkan saya mempunyai alasan yang kukuh yang mana projek itu tidak menunjukkan progress, bank bersetuju waivekan penalti dengan syarat saya membuka akaun Fixed Deposit dengan UOB selama 3 bulan untuk amount rm10k. Cuba mintak 5k sahaja sebab boleh terus issue cek, tapi officer bank cakap tak boleh, terpaksa la jugak pindah some amount from ASB untuk fullfil that 10k amount. Still after 3month dapat 10k balik

So, important note here, kalau nak cancel, boleh mintak waive penalty dan pledge FD with the bank.

happy ending sbb tak perlu bayar denda 2k

Klik LIKE kalau suka Entry Ni

4 comments:

  1. Klu ada ilmu tentang bidang ni,mmg mudah utk selesaikannya tanpa perlu keluarkan wang..

    ReplyDelete
  2. terimakasih utk ingatan ini. kadang2 terlepas pandang bab ini.

    sedang memproses satu pinjaman utk beli lot kedai.

    ReplyDelete

Link Within

Related Posts with Thumbnails