Wednesday, March 14, 2012

Taiko Rumah Lelong


48+ jam entry tajaan.

Seawal pagi lagi, kerusi di dalam dewan sudah penuh diduduki.
Bilangan yang masuk ke dalam dewa semakin ramai, hampir penuh ke belakang.
Kaunter pendaftaran sibuk
Tidak lama kemudian, majlis bermula.
Suasana hangat.. makin lama semakin hangat. Tangan diangkat dari serata ceruk dewan.
Harga dari rendah menjadi tinggi dan terus melambung namun papan bida masih diangkat.
Akhirnya, dammm…. Kondo itu menjadi milik Encik Suhaimi dengan harga yang tidak masuk akal. Harga yang jauh lebih tinggi dari harga yang tercatat di dalam iklan-iklan di mudah.my atau iproperty.com.my
“Tak mengapa, aku dah menang”, katanya di dalam hati.
Apabila En Suhaimi pulang ke rumah dan beliau membuat congakan, rupanya kadar sewa di situ tidaklah sangat tinggi. Sudahlah tu, beliau membeli harga yang lebih tinggi dari harga pasaran.
Beliau terpaksa menanggung aliran tunai negatif setiap bulan.
“Rugi.. rugi…”, keluhnya di dalam hati.

Main Redah Aje?
Ini antara dua senario yang boleh berlaku jika anda membeli rumah dari lelongan lelong tanpa tanpa ilmu dan mengikut perasaan sahaja. Teknik  ‘main redah sahaja’ bukan lah strategi yang betul untuk diaplikasi di sini memandangkan ia melibatkan amaun hingga empat ke tujuh angka.  
Ramai orang telah berjaya menjana wang melalui pembelian hartanah melalui lelong. Ada yang berjaya membeli dengan harga yang murah, kemudian mereka menjualnya dengan harga pasaran dan mengaut keuntungan.  Ada yang menyewakannya dan selepas satu ketika, mereka membuat pembiayaan semula.
Mereka melakukannya dengan ilmu, strategi dan membezakan emosi dengan kebijaksanaan. Pelaburan kepada diri sendiri adalah perkara paling penting bagi mereka. Itu lah bezanya.
Jika kawan-kawan berminat untuk menceburi pelaburan hartanah melalui pembelian hartanah yang dilelong, blogger Siti Farazila akan berkongsi tips dan strategi ini melalui Kursus Taiko Rumah Lelong Dalam Masa 1 Hari pada 1 April ini di International Youth Center.
Siti Farazila merupakan seorang pelabur hartanah yang memfokuskan kepada pasaran rumah lelong. Beliau telah membuat keuntungan hingga  enam angka melalui hartanah lelong yang dimenanginya. Beliau juga merupakan seorang ejen rumah lelong dan berpengalaman luas di dalam membantu klien beliau.

Di dalam kursus 1 hari ini, Siti Farazila akan menyentuh topik seperti:
- Kenapa beli dari lelong
- Bagaimana beliau buat duit dari lelong
- Mengenalpasti permata rumah lelong
- Prosedur untuk membeli rumah lelong
- Kepentingan research sebelum membeli rumah lelong dan bagaimana caranya
- memahami Proclamation of Sale
- Bagaimana mendapatkan pinjaman untuk rumah lelong anda
-Tips hangat untuk menang lelong di tahun 2012

Tapi bukan itu sahaja, akan ada penampilan instimewa seorang peguam yang berpengalaman luas di dalam menguruskan pembelian rumah lelong iaitu Puan Nurul Muhaniza. Beliau akan berkongsi beberapa isu yang biasa timbul di dalam urusniaga ini dari perspektif undang-undang. Antaranya:
- Tempoh penyelesaian bayaran 90 hari.
- Membeli rumah lelong yang ada caveat
- Sekatan unit bumiputra
- Tuan punya hartanah yang lama tak mahu keluar walaupun hartanah dah terlelong
- Sekatan dan kelulusan pembelian rumah kos rendah.
- Pecah  masuk rumah lelong selepas menang bidaan
Memang sangat menarik! Dalam masa 1 hari sahaja, anda boleh belajar banyak perkara.. belajar untuk turut menjana kekayaan seperti mereka yang telah berjaya melakukannya. Anda juga akan belajar untuk mengelakkan kesilapan seperti yang telah berlaku kepada En Suhaimi dan Puan Faridah di atas atau ribuan pembeli rumah lelong yang lain di luar sana.


Untuk ilmu yang hebat begini, kawan-kawan akan dapat menggunakannya untuk menjana keuntungan hingga beratus ribu ringgit. Namun, pelaburan anda untuk menyertai kursus ini hanyalah RM 258 seorang atau RM 228 untuk pendaftaran berkumpulan.

Tapi, jika anda  mendaftar dan membuat bayaran sebelum atau pada 18 Mac, ada diskaun istimewa disediakan. Yuran hanyalah RM 228 seorang atau RM 208 jika berkumpulan. Yuran ini amat rendah jika dibandingkan dengan nilai ilmu yang akan anda peroleh nanti.
Untuk maklumat lanjut, boleh baca artikel ini:

Atau boleh juga lawati laman FB ini https://www.facebook.com/events/375767815781728/

Jangan berlengah, kawan-kawan. Isikan borang pendaftaran di sini sementara pendaftaran masih dibuka. https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dG5NZHVkOE5oV0FwNnFtYVRYY2M0a3c6MQ#gid=0

Semoga berjaya!

Klik LIKE kalau suka Entry Ni

3 comments:

  1. Mantap ilmu kat sini...thanks tuan berkongsi ilmu dan pengetahuan...

    ReplyDelete
  2. baru nk berjinak-jinak dalam bidang membeli rumah lelong ni..

    ReplyDelete
  3. mari join ilmu2 bagus ini

    ReplyDelete

Link Within

Related Posts with Thumbnails