Thursday, April 5, 2012

Kalau Combine Loan Pula Bagaimana

End of last year, saya ada bertanyakan sebuah kondo di Bandar Mahkota Cheras, yang berharga lebih rm300k. Bunyi macam mahal jer dan memang tak berbaloi kalau beli untuk disewakan. Alang - alang dah datang terus je la buat - buat tanya.

Saya tanya one of the salesman yang kelihatan berpengalaman, kalau combine loan dengan wife saya bagai mana? Saya ada lebih dari 2 rumah dan wife saya belum memiliki rumah. Macam mana perkiraan pembiayaan oleh bank untuk kes 2 nama, saya dan isteri saya.

What i have in mind:

Rumah rm300k, bahagi 2 jadi rm150k,

Jadi amount pembiayaan saya = 70% x 150k = 105k

dan

Wife saya = 90% x150k = 135k

Tapi mengikut salesman tu, once dah masuk nama saya (org yang lebih dari 2 rumah) maka bank akan berikan amount 70% untuk harga rumah itu.

Dengan kata lain, pembiayaan bank = 70% x 300k = 210k

Which mean amount pembiayaan setiap sorang ialah rm105k

Which mean i have to come out with 90k.

So guys, thats the answer. good knowledge for me. But i did not bother to verify with my banker since i wont buy it anyway, maybe fellow reader can verify it.

p/s:  what do you think of my new header? Kudos to Abam Jejai for all of his effort

Klik LIKE kalau suka Entry Ni

9 comments:

  1. betul. combine loan hanya utk melayakkan tapi liabiliti loan tidak lah 50-50 tetapi 100% setiap orang. masa sorg je yg ada 2 rumah telah menyebabkan keseluruhan pinjaman menjadi 70% sahaja.

    ReplyDelete
  2. pengalaman saya, 1st house combine loan, 2nd & 3rd property nama sorang tp yg 3rd tetap dpt 90% sbb dkt CCRIS nama saya x kuar, ada nama asben jer dan pakai different bank.Mungkin kalo yg no 3 tu pakai bank yg sama ngan yg 1st, loan saya mungkin dpt 70% jugak kot.sekadar perkongsian. saya dpt proses nak ikut tips kak ani, 1 anak 1 harta.:)

    k long

    ReplyDelete
  3. kalau buat loan combine ni, kene ada surat nikah dulu ek?kalau nk buat be4 kawin tk boleh ek?

    loan combine ni, kene gaji barapa ek????

    ReplyDelete
  4. rumah first yang saya beli ni pun dah combine 2 nama..

    ReplyDelete
  5. cik farizam,

    dulu saya wat loan combine masa belum kahwin.Hanya PBB yg boleh bg loan tu, bank lain suma nak kena ada hubungan.Loan tu tgk gaji dan harga umah. kalo ok br diaorag proses. Saya dulu buat combine sbb masing-masing gaji kecil. Kalo wat loan sorang tak lepas. Maaf mat joe terpanjang lak komen.


    k long

    ReplyDelete
  6. aritu ade try tanya combine loan..majoriti bank2 lain nilai hartanah tu rendah ...kecuali CIMB.

    but still get 90%. itu pun bawah drpd harga asal rumah. susah skrg nak buat loan. belum kira lagi utk lawyer, nak tambah apa2 lagi kat rmh, perabot and so on...mesti belanja nak keluar tu lebih dr harga rmh.

    lambt lagi la nampak gayanya mampu utk beli rmh sendiri.

    ReplyDelete
  7. Perggghhhhhh.. MANTAP header lu ni. Jeles Jeles Jeles..

    ReplyDelete
  8. 1Malaysia semua...

    Daripada anda semua blog 24jam tak dapat sesen pun, ada baiknya sambil sambil invest beli share syarikat di Europe. Bulan bulan dapat duit, stable monthly income. Lagi banyak yang di invest, lagi besar dapat tiap tiap bulan.

    Kalau takut dan tidak yakin, boleh lah cuba invest sikit sikit. RM 2300, boleh mendapatkan anda RM 310 tiap-tiap bulan. Atau share paling murah berharga USD $ 20 dengan bulanan anda akan dapat USD $ 2.2 sahaja.

    Kalau berminat, sila layari :

    (Versi English)
    http://ReadandDecide.blogspot.com/2011/10/uinvest.html


    (Versi Melayu)
    http://PelaburanHartanah.blog.com


    ( * versi English lebih lengkap documentasi dan maklumat mengenai investment ini)


    Layari mana mana laman blog diatas, setelah membacanya. Click pada FREE REGISTRATION dan daftar account pelaburan anda, ianya percuma, walaupun anda tidak mahu lagi membuat investment. Tetapi anda boleh lihat lihat dan survey dulu di dalam account anda itu. Dan anda juga boleh chat dengan Admin dan Pihak Management investment berkenaan, secara LIVE dan kadang kadang ada webcam session bersama admin.

    Belum cuba belum tahu, selamat melabur.

    ReplyDelete

Link Within

Related Posts with Thumbnails