Friday, April 6, 2012

Kipas Siling Untuk Rumah Sewa

Kipas siling Panasonic atau KDK? Saya terikir untuk tulis entry ini bila kipas dirumah yang saya duduk ni telah rosak. Kipas jenama Panasanic seperti dibawah:


Sebuah kipas remote control, lima bilah 3 kekajuan. For the past 3 month the speed at speed 1. Imagine la masa hari panas diruang tamu, memang panas sebab tak boleh ubah speed. Memang  frust sebab baru 2 1/2 tahun pakai dah rosak. Bila tanya kawan dan kedai letrik, ada yang dah rosak dlm 2 tahun dan paling lama saya pernah dengar ialah 4 tahun.

Hmm, harap lawa jer lebih, mahal sudah lah tentu. Tapi tak tahan, be it panasonic or KDK, base on my conversation, circuit board dia tak tahan lama. Bila tanya nak baiki, kene tukar that circuit board, campur upah pasang, dah lebih rm 100. Dan warranty pulak 1 bulan jer. So at the end  me and wife op for normal KDK fan with attenuator.

So, this bring my suggestion base on my own experience, tak kira la rumah kita kondo ke, service apartment ke, pasang ajer kipas biasa yang harga rm120 tu, sebab model biasa lebih tahan lama. Macam rumah sewa saya yang guna jenama KDK, memang tenant tak pernah mengadu ada masalah. Kalau remote control fan ada problem, sure tuan rumah jugak yang nak kene tanggung kos pembaikan ataupun ganti baru

p/s: those yang ada remote control fan boleh share berapa lama kipas anda tahan

Klik LIKE kalau suka Entry Ni

17 comments:

  1. Klau rumah sewa, saya psang kipas angin panasonic biasa 3 blade. tak ada masalah.
    utk rumah sendiri, saya pasang kipas angin yang ada remote 5 - blade, brand tak ingat. bukan brand terkemuka pun. tapi saya beli dalam harga rm140 di jalan klang lama. dah pakai lebih 3 tahun alhamdulillah tak ada masalah

    ReplyDelete
  2. Hoho..saya tengah mencari2 kipas mana yang nak pasang kat rumah sewa saya nanti.Dah baca posting ni kipas 3 sayap tu jugak yang terbaik..

    ReplyDelete
  3. Lipat kertas buat kipas.. Layan gak bro

    ReplyDelete
  4. rumah baru ker nogix? tambah koleksi nampaknya.. utk rumah sewa, minima kan kos.. bkn bole naikkan sewa rm20 pon kalo pakai kipas remote.. huhu..

    rumah sy remote 4 blade, brand china kot rm140-150, lupa da harga. dah 1 thn lebih dan masih ok..

    ReplyDelete
  5. pakai control memang cepat rosak terutama bila ada anak ramai..baik beli yang pesen lama dulu ..lagi bagus

    ReplyDelete
  6. aku pakai kipas 3 bilah jenama panasonic so far tak ada masalah..
    kipas 3 bilah biasa jenama kdk mahal sikit dari kipas 3 bilah biasa jenama panasonic...

    kawan aku dulu keje panasonic kata kipas kdk dan panasonic barang semua sama... luaran shj nampak berbeza...

    kipas syiling, mat jo, ko pasang sendiri aje.. circuit diagram tu simple aje.. janji ada tangga.

    ada bran ka??

    ReplyDelete
  7. saya dah pakai kipas panasonic 4 bilah 3 kelajuan dgn remote control selama 7 tahun. so far so good....
    mungkin bilangan bilah yg banyak menyebabkan kipas tu lagi cepat rosak kot kahkahkah....

    :-aLCapone-

    ReplyDelete
  8. dah guna 8 tahun kt ruang tamu, so far masih berfungsi dgn cemerlang..hari2 on/off..kadang2 tuu tak off langsung..

    walaupon off kat speed 3, tapi bila on balik, dia akan stay kat low speed, nak laju kena tekan balik remote no 3 baru ok..

    kalau laa rosak remote tuu, pakai jalan low speed je laa selamanya npk gayanya..huhuhu..

    ~ 9 W 2 L P P ~

    ReplyDelete
  9. so far saya guna kipas panasonice under jenama bayu 5 blade..kalau tak salah..gaji pertama selepas grad dulu..kira2 dekat 8 tahun +++..so far tak pernah ada masalah..laju ok ajer..cuma remote jer dah rosak(tapi ada jual kat pasaq malam)..al maklumlah ganas2 belaka..:)

    ReplyDelete
  10. so far saya guna kipas panasonice under jenama bayu 5 blade..kalau tak salah..gaji pertama selepas grad dulu..kira2 dekat 8 tahun +++..so far tak pernah ada masalah..laju ok ajer..cuma remote jer dah rosak(tapi ada jual kat pasaq malam)..al maklumlah ganas2 belaka..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bertuah la, mine is bad, last2 tukar yg biasa je

      Delete
  11. saya pun alami masalah yg sama..beli kipas panasonic jgk..satu tu beli dah 3 tahun lbh..lagi satu hampir 4 taun..dua2 guna remote..konon2nya amik panasonic..sbb yg 1st tu ok jer..tak rosak2..tp..skrg ni..bila rosak serentak..hampeh..rosaknya adalah tak blh guna remote..so..paham2 laa kelajuan dia mcm mana...tp..mmg serik laaa nak beli panasonic lps ni..

    ReplyDelete
  12. bos kongsi idea.aku pakai brand UMS made in Malaysia je. Dia org kata satu company ngan KDK . Bubuh kat rumah sewa. Sumbat 3 ketul baru rm240 upah member pasang rm100 saja nak tolong kawan. kalau free aku pasang sendiri. Harga rm80 seketul tu dpt dr kedai supplier .so far ok je. tenant x ada mengadu panas.

    ReplyDelete
  13. Tu la aku da kena ni kipas 5 bilah kdk cap ayam baru 2 tahun da pusing mcm siput...angin luar lagi kuat. ..jp lagi nak gi kedai beli yg manual la 3 bilah

    ReplyDelete
  14. Aku pakai bayu panasonic 5 bilah, remote, 3 tahun je tahan. now jalan macam siput..nak tanya spare part kat jalan pasar ada x?

    So, siapa nak cari kipas jgn cari jenis ni.. membazir

    ReplyDelete
  15. Kipas remote kdk dan panasonic motherboard atau pcb board dia mudah rosak, cina kat kedai elektronik ckp mudah kena petir, kalau kipas biasa yg pakai regulator kat dinding tu tahan melebihi 10thn. Nak repair kipas remote yg pusing perlahan mcm siput tu kena tukar pcb board dia 1 set ada jual RM70 , ianya ada dijual kat kedai elektronik terutama di jln pasar . Kalau nak repair sendiri tukar kapasitor pun boleh , tapi lom tentu kapasitor dia yg rosak, boleh jadi bnyk benda kat motherboard dia rosak. pastu kalau musim ujan salu ada kilat kuat ambik tangga dan tanggal seme wayar dari syiling ke kipas.
    hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq kak..Kala smpai rm70 Bli vary yg biasa je LA
      kan

      Delete

Link Within

Related Posts with Thumbnails