Friday, July 23, 2010

Proses Cara Beli Rumah Subsale

Pernah seorang reader tanya aku bagaimana nak beli rumah subsale. Aku tiada pengalaman beli  rumah subsale lagi, kalau ada input tambahan ataupun pembetulan sila kongsi diruangan komen. Ni aku dpt berdasarkan pembacaan dan pertanyaan

1) Dh jumpak rumah yg nak dibeli, bayar deposit kat owner.biasa dalam 3% dari harga rumah

2) Bila bayar deposit, mesti dapatkan dokumen asal pemilikan rumah dari tuan rumah (SNP, surat loan, geran) . Ni untuk tujuan pindah hak milik. Selagi tak dapat jangan bagi deposit

3) Cari Lawyer cakap nak servis mereka untuk beli rumah

4) Mintak lawyer buat SNP untuk membolehkan kita apply loan

5) Apply loan dekat bank

6) Bila loan dah confirm approve, ajak tuan rumah sign SNP yang diprepare oleh lawyer anda. time ni kene laa bayar remaining 7% tu (ingat x step 1 kita dah bayar 3%?). Sign sekali loan bank

7) Biar lawyer buat kerja sampai habis. Kene rajin follow up dengan lawyer


8) Dah selesai urusan lawyer barulah bank bayar duit kt tuan rumah

9) Dapat duit jer, anda pulak jadi tuan rumah. hahaha. Time anda patut dapat kunci dari owner lama

10) Tukar nama utk letrik, air, indah water

Sekian, harap menjawap persoalan

Klik LIKE kalau suka Entry Ni

25 comments:

  1. plus.. tukar nama untuk cukai pintu..

    ReplyDelete
  2. nk apply loan gov ke bank biasa....klu nk apply loan gov, kne sain snp dlu...klu bank biasa, bleh apply loan n then sign snp.....

    ReplyDelete
  3. beli rumah ni kena tahu betul2 kan procedure maklumlah kot2 ada caj lain ke dapatlah sediakan wang secukupnya

    ReplyDelete
  4. matjoe apa nak buat kalau dah bayar 3% (step #1)tapi bank2 tak nak bagi loan(step #5)...? boleh cancel dan ambik balik tak 3% downpayment tu....? :-aLCapone-

    ReplyDelete
  5. cili memang akak kisar byk-byk msk peti sejuk. Rebus dulu cili..pastu basuh bersih . Blend dan campurkan sikit minyak nak bagi halus. Itu ajer..

    bawang pulak kisar/tumbuk asing.

    ReplyDelete
  6. emmm....kak ina nak masak apa nie...? :-aLCapone-

    ReplyDelete
  7. ehh...step mana yg kena kisar cili tu.... :p

    ader termiss step mana2 nih... :p

    ReplyDelete
  8. rumah saya tuan rumah lama tak gi tukar nama smua sekali cukai pintu, cukai tanah n indah water. jaga2 sebelum beli kene check betul2. no tel tuan rumah lama kene simpan jgntak amik no dia. dah kene sekali mmg serik

    ReplyDelete
  9. Mummy Nieza

    saya pun pernah terkena tapi prosesnya tak la susah mana :) cuma kene check tunggakan, takut owner lama byk tak bayar. Nak tukar nama tak perlu owner lama, cuma perlu bg SnP dan dokumen berkaitan.

    Sebaik-baiknya, deposit 3% tu bayar menggunakan lawyer SnP. Kenapa? sebab lawyer akan check segalanya ok baru release duit tersebut. antara benda yang lawyer check adalah:
    1- SnP ada ke tak
    2- owner ok ke tak. ada kes owner tipu. so, lawyer akan checkkan nama.
    3- semua proses ada resit dan diyakini selamat.

    selalunya fees murah jer, dalam RM50. better menggunakan lawyer sebab benda2 ni. Lagipun fees tu kdg2 boleh dapat discount kalau kita buat SnP di lawyer yang sama.

    ReplyDelete
  10. a'a dah settle dah.. tapi yang teruk nyer kiter la nak drive sini... nk lari sana... lagi pon beli umah ni bukan direct ngn tuan rumah. beli ngan Ginmax(broker) clerk dia dah bag cek kat tuan rumah lama dia(clerk) plak terlupa nk check nama dahtukar ker blum... dah duduk rumah tu hampir 2 tahun gi check indah water ngn pej daerah tgk2 still nama tuan rumah lama. nasib baik no phone tuan rumah ader gertak kata nk refer ngn lawyer baru dia takut and bayar cash tu pon jenuh gak nak call dia selalu... yang tertunggak tu bukan sikit..... banyak giler sampai berapa tahun... eeee geram tau kalau d ingatkan balik smua tu... anyway thanks Zam with ur opinion

    ReplyDelete
  11. harga rumah siapa yg tetapkan? bank or owner? akan ikut market value or bergantung pada ape??

    ReplyDelete
  12. @anon - bergantun kepada penjual, off course laa selaku pembeli kita akan tawar mintak lagi murah. apa yg pasti pemilik umah yg patut tentukan harga.

    kita yg nk beli ni kene laa tahu market value, takkan la market value rm100k, pemilik nak jual rm200k kita nak beli

    ReplyDelete
  13. Kalau nak beli rumah subsale memang kena plan betul2..banyak bende nak kena ambil tau..kalau silap langkah atau nabis tak baik boleh datang masalah..sebab proses dia melibatkan banyak pihak iaitu agen (kalau melalui agen),penjual,lawyer snp,lawyer bank,pejabat tanah dan bank.

    ReplyDelete
  14. matjoe, sy baru bercadang nak beli rumah but still kabur lagi ttg cara and details beli rumah ni. 2 option samada nak beli rumah under construction o rumah dh siap. Dua2 pn dlm rate RM170k.
    Boleh tak mat joe detailskan step untuk pembelian rumah dh siap?

    ReplyDelete
  15. @alin - boleh consider beli ebook, abangensem.com

    http://bicarahartanah.com/ebook.htm
    tips dan panduan membeli rumah terpakai. mmg useful dan bagus step by step diajar

    sy tak pernah aquire rumah via subsale, so far atas pembacaan sahaja

    ReplyDelete
  16. salam nak tanya kwn2.sy ada sikit persoalan :
    1.apa tu SNP
    2.bagaimana proses utk beli rumah dgn loan gov?
    3.bagaimana proses utk dptkan geran sekiranya kita buat rumah baru(beli tanah lot) dgn loan gov?
    4.sijil or document berkaitan pembelian rumah,perjanjian beli disimpan oleh siapa?lawyer or jabatan perbendaharaan?

    hehe sy baru setahun jagung,bekerja 2 tahun.harap abg kakak blh bantu terangkan.

    ReplyDelete
  17. matjoe..macamana pulak kalau kita apply loan bank.. bule tak bagi step n carany.. sebb ramai org kate kalo gov loan lambat lak nak approve.. kita akan dikenakan penalty kan..

    ReplyDelete
  18. Saya ada tulis jugak pasal cara jual beli rumah dan boleh dibaca di link berikut: http://mizico.blogspot.com/2009/09/macamana-cara-nak-jual-atau-beli-rumah.html

    ReplyDelete
  19. Beli rumah baru lagi senang, bayar booking jer, pastu apply loan, loan approve silap2 tak kena bayar ape2 pun coz dev bagi discount+rebate(10%), siap MOT, Stamp duty, legal fees pun bg free jer...

    ReplyDelete
  20. kalau umah subsale,leasehold.....nk dptkan geran dr bank/lawyer bank berapa lama eh?kalau geran hilang ape nk buat?

    ReplyDelete
  21. bagaimana dgn pemilihan lawyer?,mntk beri tips..tq

    ReplyDelete
  22. mcm kes sy, lawyer tn rmh lain n lawyer bank pun lain... masak dibuatnya.. terkejar2 ke sana ke mari... setelah berhempas pulas akhirnya release dah loan rmh ke owner tp timbul plak problem lain.. owner rmh lama plak tnya pasal balance 10% pdahal dah bgtau kt die hr tu dah selesai mintak die cek akaun lepas masuk duit 10% tu... yg jadi mslh besar bg saya ialah x simpan pulak resit2 yg msuk akaun die.... cane nak buat ni? mintak pendapat TQ

    ReplyDelete
  23. info berguna ;)alhamdulillah dah selesai beli rumah subsale kt beranang..bro follow la blog nrl k..missnurulrahimah.blogspot.com

    ReplyDelete
  24. Nk minta pendapat..camne klau beli rumah subsale, tp owner belum bayar cukai pintu.sedangkn deposit 10% telah dibayar..beli dh setahun tp 1st transfer pn belum buat sebab land office tgk ada tungakkan..rumah berstatus strata.

    ReplyDelete
  25. Nk minta pendapat..camne klau beli rumah subsale, tp owner belum bayar cukai pintu.sedangkn deposit 10% telah dibayar..beli dh setahun tp 1st transfer pn belum buat sebab land office tgk ada tungakkan..rumah berstatus strata.

    ReplyDelete

Link Within

Related Posts with Thumbnails